Modifica setarile cookie
Toate categoriile

May, după votul primit: Trebuie să ne continuăm treaba de a oferi Brexitul poporului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Contrar aşteptărilor, Theresa May a supravieţuit confortabil unui vot de neîncredere în propriul grup parlamentar, pe tema acordului obţinut de ea cu privire la Brexit.

Șefa guvernului britanic le va cere omologilor săi europeni noi garanţii cu privire la aşa numitul "backstop", mecanismul de urgenţă prevăzut pentru frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, în caz că UE şi Marea Britanie nu ajung la un acord.

Liderii europeni se reunesc să discute despre noile evoluţii din acest divorţ cu cântec.

Dacă era dată drept muribundă din punct de vedere politic, Theresa May a dovedit că nu şi-a epuizat încă numărul de vieţi. Rămâne la conducerea Partidului Conservator pentru cel puţin un an. Nu e victorie, ci supravieţuire, pare să fie opinia generală.

Votul de miercuri a venit după ce May a decis să nu ceară deocamdată Parlamentului să se pronunţe asupra acordului pentru Brexit, negociat de ea cu liderii europeni, de teamă că va fi respins. Iar după această săptămână plină de încercări acasă, Theresa May se prezintă în faţa liderilor europeni.

Citește și
Theresa May
Rezultatul votului de neîncredere împotriva Theresei May. Premierul demisionează în 2022

Theresa May: "După acest vot trebuie să ne continuăm treaba de a oferi Brexitul poporului britanic şi de a construi un viitor mai bun pentru această ţară. Un Brexit care respectă votul dat de popor, care ne redă controlul asupra banilor noştri, asupra graniţelor şi legilor noastre, care protejează locurile de muncă, securitatea şi unitatea regatului. Voi cere asigurări politice şi juridice care să calmeze temerile pe care le au membrii Parlamentului."

Liderii europeni o vor asculta pe Theresa May, apoi vor discuta şi vor lua o decizie în absenţa ei. Însă perspectivele nu sunt tocmai roz.

Nic Robertson, CNN Internaţional Diplomatic Editor: "Mesajul liderilor europeni e că nu redeschid acordul pentru Brexit. Se vehiculează că i-ar putea face mici concesii la nivel de formulare şi de limbaj. Dar e foarte puţin probabil că asta să o ajute să convingă Parlamentul."

Aşadar, şansele ca Parlamentul să aprobe acordul până la termenul limită de 21 ianuarie par mici. Rămâne însă posibilitatea că opoziţia parlamentară să declanşeze o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar pe aceasta May riscă să nu o mai treacă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult