Modifica setarile cookie
Toate categoriile

The Washington Post: China aplică cea mai gravă lovitură autonomiei și statului de drept din Hong Kong

Beijingul a orchestrat miercuri preschimbarea legislativului semi-democratic din Hong Kong într-un asemănător cu cel de la Beijing, scrie The Washington Post.

 

A fost cea mai flagrantă violare de până acum a angajamentului Chinei de a conserva până în 2047 autonomia politică și statul de drept ale Hong Kongului – și, iarăși, o nouă lovitură dată cauzei globale a democrației sub privegherea administrației Trump.

Organul legislativ al Hong Kongului, înființat de Regatul Unit în 1985, nu a fost niciodată pe deplin democratic, însă parlamentari ai opoziției au reușit la alegerile recente să constituie o minoritate substanțială prin care puteau bloca ori frâna adoptarea unor legi.

Sub presiunea Beijingului, executivul din Hong Kong încearcă de o vreme să îngrădească blocul pro-democrație prin descalificarea unor candidați, inculparea altora și amânarea alegerilor programate toamna aceasta, care păreau că ar fi putut duce la o victorie anti-regim covârșitoare.

Represiunea s-a întețit brusc miercuri. La Beijing, Comitetul Permanent al Adunării Naționale Populare controlate de comuniști a adoptat măsuri care interzic legislativului din Hong Kong să aibă membri care „promovează sau sprijină independența”, „caută interferențe străine” sau se ocupă cu „alte activități care periclitează securitatea națională”.

Este a doua oară în decurs de cinci luni când Beijingul intervine direct în afacerile Hong Kongului, violându-și angajamentul asumat atunci când Regatul Unit a retrocedat Hong Kongul sub suveranitatea Chinei, în 1997.

La scurt timp după aceea, guvernul din Hong Kong a anulat mandatele a patru parlamentari. Unul dintre ei, Alvin Yeung, a fost descalificat pentru semnarea unei scrisori care cerea Congresului SUA să adopte o lege privind sancțiuni obligatorii contra oficialilor chinezi care sponsorizează represiunea din oraș – o lege avându-i printre inițiatori pe senatoarea Kamala D. Harris (democrată, California), care este acum vicepreședintele ales.

Alți 15 parlamentari pro-democrație au reacționat dându-și demisia, ceea ce face acum ca facțiunea pro-Beijing să aibă o majoritate de 39-2.

Unele voci din Hong Kong s-au întrebat dacă demisiile n-au fost auto-distructive; guvernul va putea trece acum mai ușor legislație represivă. Totuși, Adunarea Chinei a clarificat că regimul Xi Jinping nu mai intenționează să permită în Hong Kong mai multă dizidență politică decât pe continent – cu alte cuvinte, n-o mai permite deloc.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult