Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avertisment The Guardian după atacul din Moscova: "Un memento sumbru care arată că actele teroriste nu au dispărut"

La 7 martie, ambasada SUA la Moscova a emis o alertă de securitate, în care i-a îndemnat pe cetățenii americani aflați în capitala Rusiei să evite aglomerația, "inclusiv concertele", în următoarele 48 de ore.

Avertismentul s-a dovedit a fi unul profetic, având în vedere atacul terorist care a zguduit Moscova la 22 martie.

"Ambasada monitorizează informații despre extremiști care au planuri iminente să țintească adunările de persoane în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani sunt sfătuiți să evite adunările în următoarele 48 de ore", anunța atunci ambasada SUA la Moscova.

Un avertisment similar a fost emis și de Ministerul de Externe al Marii Britanii.

Chiar dacă în intervalul de timp menționat de americani nu a avut loc niciun atac în Moscova, acum s-a dovedit faptul că acel răgaz a fost doar unul temporar, subliniază The Guardian.

Citește și
Volodimir Zelenski
Jocul acuzațiilor după atentatul de la Moscova. Zelenski: „Și Putin, și alți ticăloși încearcă să arunce responsabilitatea”

Atacul terorist comis vineri seară de indivizi înarmați asupra unor oameni care asistau la un concert s-a soldat cu cel puțin 133 de morți. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Este neclar ce a determinat avertismentul SUA ori dacă au fost transmise către omologii ruși mai multe detalii, având în vedere că aceste țări sunt angajate într-un "război proxy" din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

De altfel, cu trei zile înainte de atacul din Moscova, Vladimir Putin spunea că avertismentele SUA reprezintă "un șantaj care vrea să ne intimideze societatea".

Rusia aduce acuzații grave Ucrainei

Acum, Moscova încearcă să promoveze o teorie alternativă. FSB a anunțat, sâmbătă, că autorii atacului din Moscova aveau "contacte în partea ucraineană" și intenționau să treacă granița pentru a ajunge acolo.

De altfel, Vladimir Putin a acuzat direct Ucraina, spunând că cei "patru autori implicați direct" în atac "au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare, a fost pregătit un coridor pentru ca ei să treacă frontiera de stat de partea ucraineană".

Având în vedere războiul Rusiei în Ucraina, acuzațiile nu sunt surprinzătoare. Dar, la orice evaluare inițială, ea este lipsită de credibilitate.

În timp ce Ucraina a încercat să lovească ținte militare și industriale la sute de kilometri în interiorul Rusiei, liderii săi înțeleg foarte bine că ar pierde rapid sprijinul internațional dacă ar efectua un masacru asupra civililor, notează The Guardian.

Moscova poate părea departe de vest, dar este, de asemenea, departe de orașul iranian Kerman, locul unui atac terorist în ianuarie, revendicat de Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), care a făcut 84 de morți.

ISIS-K este o ramură regională a grupării teroriste Statul Islamic, care activează în Asia Centrală și de Sud, în principal în Afganistan, dar și în Pakistan, Tadjikistan și alte țări vecine.

Grupul a fost responsabil și pentru un atac asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, care a ucis 13 soldați americani și 170 de civili în timpul evacuării haotice a SUA din țară.

Masacrul din Moscova amintește, de asemenea, de alte atacuri comise de ISIS: atentatul terorist de la Paris în noiembrie 2015, soldat cu 89 de morți, sau atentatul sinucigaș cu bombă de la Manchester Arena în 2017, după un concert al Arianei Grande, soldat cu 22 de morți.

Anul trecut, scurgeri de informații din partea serviciilor secrete americane au arătat că ISIS-K desfășura "comploturi aspiraționale" în SUA, Europa și Asia, având în vedere ținte precum ultima Cupă Mondială din Qatar.

"Oricare ar fi relația mai largă a Occidentului cu Moscova, anchetatorii antiterorism știu că este momentul să fie deosebit de vigilenți", subliniază The Guardian, care avertizează că atacul din Moscova reprezintă  "un memento sumbru că atacurile teroriste la scară largă nu au dispărut".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult