Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Terminator devine realitate în Regatul Unit. Roboții ar putea lupta pentru armata britanică în cel mult șapte ani

Roboții din armata britanică ar putea lupta împotriva inamicilor țării până cel târziu în 2030, a anunțat generalul Charles Collins.

Într-un articol publicat în British Army Review, înaltul oficial militar a spus că, în cel mult șapte ani, un robot trebuie să intre în contact cu un potențial inamic pe câmpul de luptă.

Asemenea afirmații amintesc de imaginile din Terminator, celebrul blockbuster de la Hollywood, în care roboți autonomi au ucis fără milă în timp ce duceau un război împotriva rasei umane, notează Daily Mail.

Astfel de temeri nu mai sunt science-fiction. Dronele autonome sau semi-autonome sunt deja folosite în război pentru a vâna, ținti și ucide oameni.

În prezent, majoritatea dronelor și vehiculelor terestre sau maritime fără pilot necesită o anumită intervenție umană.

Citește și
piata obor
O jurnalistă The Financial Times a rămas surprinsă de Piața Obor din București. „Este pe lista mea de favorite”

Totuși, este posibil ca această situație să se schimbe, iar conflictul din Ucraina să crească ritmul la nivel științific pentru obținerea autonomiei depline.

În Ucraina, armata rusă ar fi desfășurat drone de atac cu inteligență artificială (AI), precum Kalashnikov ZALA și Lancet. Ambele dispun de anumite capacități autonome, cum ar fi cea de a găsi și distruge în mod independent o țintă.

La fel de îngrijorător, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din 2020, drona de atac Kargu-2, fabricată în Turcia, a fost folosită pentru prima dată în timpul unei luptele din Libia.

În 2021, Israelul a lansat mai multe drone ghidate de inteligența artificială pentru a efectua atacuri asupra militanților Hamas. Se crede că atunci a fost folosită pentru prima oară la nivel mondial această tehnologie.

Dronele sau roboții autonomi nu pot gândi singuri. În schimb, conform unui raport NATO, aceștia sunt programați să aibă un număr mare de răspunsuri alternative la diferitele provocări pe care le pot întâlni în îndeplinirea misiunii lor.

"Tehnologia este în mare măsură dezvoltată, deși, din câte știm, niciun sistem de drone autonome aprobat nu este încă operațional", a transmis NATO.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult