Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Teritoriul pe care ucrainenii nu îl pot lua din mâinile rușilor. Zelenski: „Știm că nu îl putem recuceri cu armele în mână”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Potrivit Kievului, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală într-un atac asupra Ucrainei. Kremlinul a refuzat orice comentariu în acest sens.

Dacă se confirmă, este pentru prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, care poate lovi la mii de kilometri depărtare, în cursul acestui război.

Asta după ce Ucraina a început să lovească pe teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lunga de acțiune americane și britanice.

Potrivit Kievului, o rachetă balistică intercontinentală a fost lansată joi dimineață din regiunea Astrahan, din sudul Rusiei. A vizat orașul Dnipro, dar fără urmări catastrofale. În același atac a mai fost folosită și o rachetă hipersonică Kinjal și șapte rachete de croazieră, forțele aeriene ucrainene reușind să intercepteze șase dintre ele. Moscova nu a comentat afirmațiile.

Rachetele intercontinentale balistice au o rază de acțiune de mii de kilometri și pot transporta focoase nucleare.

Citește și
kinjal
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

Escaladarea conflictului vine după ce Ucraina a început să folosească pe teritoriul Rusiei rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident.

Mai multe rachete britanice Storm Shadow ar fi lovit miercuri un centru de comandă al armatei ruse, aflat într-un buncăr în curtea unui palat țarist din regiunea Kursk.

Regatul Unit și Ucraina nu au confirmat până acum atacul, dar pe Telegram au fost postate aceste imagini.

Unii analiști cred că în centrul de comandă atacat de ucraineni erau cazați militarii nord-coreeni care ajută Moscova în recucerirea regiunii Kursk.

Zelenski: „Avem un vecin nebun”

Pe de altă parte, Ucraina acuză Rusia de un război psihologic. Miercuri, un presupus atac iminent a pus pe jar ambasadele occidentale din Kiev. Statele Unite și-au redeschis joi misiunea diplomatică, dar îndeamnă la vigilență.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Alertele de raid aerian ar trebui întotdeauna luate în considerare. Avem un vecin nebun”.

Liderul de la Kiev îi cere cancelarului Olaf Scholz să autorizeze folosirea armelor germane, capabile să pătrundă în apărarea antiaeriană, zburând la altitudine joasă. Administrația de la Washington urmează să livreze Kievului mine antipersonal.

Matthew Miller, purtător de cuvânt Departamentul de Stat: „Acestea sunt mine care vor deveni inerte în cel mult două săptămâni. Minele pe care rușii le-au plasat în Ucraina, în jur de 2 milioane, vor rămâne o amenințare decenii întregi. Acestea pot exploda în orice moment și pot afecta nu doar soldații, ci și civilii”.

Reporter Fox News: Sunteți dispus să renunțați la Crimeea în încercarea de a ajunge la un acord de pace pentru a opri acest război și vărsarea de sânge în Europa?

Zelenski: Am menţionat deja că suntem pregătiţi să aducem înapoi Crimeea pe cale diplomatică. Suntem conștienți că nu putem să o recucerim cu armele în mână.

Între timp, NATO desfășoară în Finlanda cel mai mare exercițiu de artilerie. Participă peste 3.000 de soldați din 28 de țări aliate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult