Terapie revoluționară împotriva cancerului aplicată pentru prima dată în UK
Your browser doesn't support HTML5 video.
Țintește doar celulele canceroase, fără să afecteze țesuturile sănătoase din jur.
Un accelerator de particule este folosit pentru pregatirea acestui bombardament ţintit asuspra celulelor canceroase. Mason, primul pacient britanic priveşte maşinăria cu puţină nelinişte, dar şi multă speranţă.
Mason Kettley, pacient: ”Sunt un pic neliniştit, e o maşinărie care te intimidează, e imensă... Arată ca un uriaş exponat de la un muzeu de artă modernă sau ceva de genul ăsta. Dar, în acelaşi, timp e frumoasă. Pentru că arată aşa futuristic mă gândesc că va da rezultate, mă va ajuta foarte bine.”
Terapia cu fascicul de protoni foloseste aceste particule subatomice pentru a obţine acelaşi efect - distrugerea tumorilor. Însă, spre deosebire de radioterapia convenţională cu raze X, fasciculul de protoni se opreşte odată ce îşi atinge ţinta.
Asta înseamnă că are efecte mult mai puţin dăunătoare pentru ţesutul sănătos din jur. Iar pacientul este ferit de efectele secundare de la iradierea clasică, cum ar fi greaţa, dar şi alte efecte chinuitoare şi periculoase.
Ed Smith, director spital: ”În cazul terapiei convenţionale, nu poţi anticipa toate efectele secundare pe termen lung sau toxicitatea, cum ar fi apariţia unui cancer secundar, nici nu poţi anticipa cum vor fi afectate organele interne.”
Acest tratament revoluționar a ajuns în atenţie, în Marea Britanie, acum câţiva ani, când cazul micului Ashya King a ţinut prima pagină a ziarelor. Era internat într-un spital din Southampton, unde era supus tratamentului convenţional cu chimioterapie şi radioterapie. Părinţii se temeau, însă, că tratamentul agresiv îi va cauza leziuni cerebrale permanente. Familia a scos copilul pe furiş din spital şi apoi din ţară, pentru a-l duce într-un loc unde să poată fi tratat cu cealaltă soluţie de luptă împotriva cancerului. Părinţii au fost arestaţi în Spania, dar până la urmă micul pacient a fost dus la o clinică din Praga, pentru tratamnetul cu protoni. Tatăl lui Ashya spune că acum fiul lui e vindecat.
Și alţi pacienţi britanici au plecat în străinătate în căutarea noului tratment. Juliette s-a tratat tot la Praga şi a plătit din propriul buzunar.
Juliette Harrison, pacientă: ”Sper ca acest tratment să devină mai accesibil, pentru că dă rezultate. Pentru mulţi pacienţi poate fi cea mai bună opţiune.”
Mason este pacinetul unei clinici din Manchester, primului centru oncologic din Marea Britanie unde se aplică acest tratament. Este o investiţie de 125 milioane de lire sterline.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!