Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tensiuni la graniţele Ucrainei cu Rusia şi cu Belarusul. „Nu vom ceda nici măcar un milimetru”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tensiunile continuă la graniţele Ucrainei cu Rusia şi cu Belarusul.

Deşi Kremlinul neagă că plănuieşte o invazie, oficialii de la Kiev susţin că ţara lor este deja bombardată cu o propagandă pro-rusă, pentru a-şi justifica o ofensivă militară.

Atât preşedintele american, cât şi liderii europeni au avertizat Rusia cu sancţiuni economice puternice dacă atacă Ucraina.

Mai mulți soldaţi ucraineni nu se pregătesc, însă, pentru o invazie a ruşilor. Se antrenează pentru situaţia în care Belarusul va trimite din nou migranţi la frontieră. Mişcarea, spun autorităţile de la Kiev, ar putea avea loc pentru a le distrage atenţia de la faptul că Rusia plănuieşte un atac la scară largă.

Lt. col. Vasyl Boiko, poliţia de frontiera: „Suntem pregătiţi pentru orice situaţie. Vom rămâne aici până la final şi nu vom ceda nici măcar un milimetru din teritoriul ţării noastre”.

Citește și
Soldați NATO
Der Spiegel: NATO plănuiește să trimită mai multe trupe în România şi Bulgaria

Deborah Haynes, corespondent Sky News: „Belarusul se află la mai puţin de un kilometru de aici. Ţara este un aliat apropiat al Rusiei. Orice provocare de-a lungul graniţei, oricât ar fi de mică, ar putea fi scânteia care să aprindă un conflict de amploare între Rusia şi Ucraina”.

Paie pe foc pun şi ştirile false, suspectate că ar fi fabricate de ruşi. Într-un filmuleţ distribuit pe reţelele de socializare se menţionează că ar fi vorba de soldaţi ucraineni care trag focuri de armă spre migranţii aflaţi la graniţă, în partea belarusă.

Oleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii și Politicii Informaționale: „Acest lucru nu a fost adevărat. Nimeni nu a avut de suferit”.

Oficialul ucrainean susţine că oficialii de la Kremlin răspândesc ştiri false pentru a submina autoritatea guvernului de la Kiev şi pentru a-şi justifica o eventuală invazie.

Oleksandr Tkachenko: „Această dezinformare are loc pentru a da o legitimitate acţiunilor pe care (ruşii, n.red.) le pun în practică atât pe plan local, cât şi pe scena internaţională, când de fapt ei ameninţă Ucraina şi vor să ne ia o parte din teritoriu”.

Aşadar, îngrijorarea nu e doar despre un posibil conflict armat. Există şi un război al informaţiilor, care îi ţine ocupaţi pe jurnaliştii ucraineni şi pe activiştii din social media.

Alyona Romanuyk, vlogger ucrainean: „Putin spune că Ucraina este anti-Rusia”.

Tânăra a descoperit în mediul online un articol despre Ucraina scris de preşedintele rus, Vladimir Putin, în luna iulie.

Alyona Romanuyk: „Articolul conţine nu mai puţin de 130 de cuvinte manipulatoare şi 105 de informaţii false”.

Potrivit CNN, Rusia continuă să maseze trupe și tehnică militară la granița cu Ucraina, în ciuda asigurărilor pe care le dă că nu ar avea intenția unei invazii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult