Tensiuni bruște între Kremlin și marele său aliat. Iran condamnă tratamente ”inumane” asupra studenților săi din Rusia
Mai mulți studenți iranieni au fost bătuți la Universitatea Federală Kazan din Rusia, transmite Deutsche Welle. Iranul și Rusia au legături militare și economice foarte strânse, Kremlinul utilizând pe scară largă dronele iraniene pentru a ataca Ucraina.
Guvernul iranian și-a exprimat sâmbătă consternarea față de informațiile potrivit cărora studenți iranieni au fost bătuți de poliție la o universitate din orașul rus Kazan.
„Orice fel de comportament neadecvat față de studenții iranieni este condamnat și autoritățile ruse responsabile ar trebui să răspundă”, a scris ambasadorul iranian în Rusia Kazem Jalali într-o postare publicată pe X. Jalali a spus că ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a fost implicat în tratarea problemei.
Incidentul a avut loc vineri, când studenți străini, inclusiv iranieni, s-au dus la centrul de extindere a vizelor al Universității Federale din Kazan pentru a și le reînnoi. Oficial, o ceartă a izbucnit între studenți, autoritățile ruse arestând apoi doi iranieni.
Consulatul general al Iranului din Kazan a condamnat însă în mod public „bătaia inumană aplicată studenților iranieni și comportamentul neprofesionist al poliției” ruse. Ulterior, studenții au fost eliberați abia după intervenția consulatului iranian.
Ambasadorul Jalali a spus că studenții eliberați sunt în stare fizică bună și prezintă doar câteva vânătăi. El a adăugat însă că va fi deschisă o anchetă cu privire la maltratarea lor.
Iranul joacă un rol foarte important în războiul din Ucraina, prin dronele furnizate RusieiÎntre timp, autoritățile ruse din Kazan au declarat că doi cetățeni străini au fost reținuți pentru „folosirea violenței împotriva unui reprezentant al autorității”.
Nici Ambasada Rusiei în Iran, nici ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu au comentat incidentul.
Incidentul de la Kazan este un posibil regres pentru o relație altfel puternică între Iran și Rusia.
Iranul a furnizat Rusiei drone Shahed, pe care armata rusă le folosește în timpul invaziei în curs a Ucrainei. Dronele, care zboară la o altitudine joasă, sunt frecvent utilizate pentru a viza infrastructura civilă ucraineană, inclusiv clădiri rezidențiale.
Cele două țări susțin grupuri multilaterale precum Organizația de Cooperare din Shanghai și BRICS, care servesc ca opoziție față de o ordine globală susținută de Occident. Iranul a fost criticat de țările occidentale, cum ar fi Statele Unite, pentru programul său nuclear și sprijinul pentru grupuri teroriste precum Hezbollah, în timp ce Rusia este izolată de Occident din cauza atacului său asupra Ucrainei.
Cele două țări au, de asemenea, o relație comercială extinsă, comerțul bilateral atingând aproximativ 4,9 miliarde de dolari în 2023.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 23-11-2024 20:34