Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țările UE, obligate să recunoască schimbarea de gen din altă țară. Tânăr transgender din România, câștig de cauză la CJUE

Statele membre ale UE sunt obligate să recunoască o schimbare de gen făcută într-un alt stat membru, a hotărât CJUE, pronunţându-se în cazul unei persoane transgender din România care şi-a schimbat genul şi prenumele în Regatul Unit înainte de Brexit.

Cazul priveşte o persoană născută în România cu sex feminin şi înscrisă ca atare în documente, dar care în 2017 şi-a schimbat prenumele şi sexul în Regatul Unit, unde a primit recunoaşterea legală a genului masculin. Însă autorităţile române i-au respins solicitarea de a-i modifica în documente prenumele şi genul, astfel că persoana în cauză, Arian Mirzarafie-Ahi, s-a adresat justiţiei române, notează Agerpres.

Pentru soluţionarea acestui caz, Tribunalul din Bucureşti a cerut Curţii de Justiţie a UE (CJUE) să-i indice dacă reglementarea naţională ce a stat la baza refuzului de schimbare a genului şi prenumelui în documente este conformă cu dreptul UE şi dacă Brexitul influenţează această speţă.

Cazul tânărului transgender din România schimbă legislația din Europa

Justiţia europeană a stabilit vineri că refuzul unui stat membru de "a înscrie în actul de naştere al unui cetăţean schimbarea prenumelor şi a identităţii de gen obţinute într-un alt stat membru contravine dreptului UE".

O asemenea respingere, susţine CJUE în motivarea deciziei, "îngrădeşte dreptul de liberă circulaţie şi de şedere", iar divergenţa între identităţi creează "dificultăţi" în viaţa cotidiană, "precum şi serioase inconveniente profesionale, administrative şi private".

Citește și
Vot
Recomandările BEC privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender, la alegerile din 9 iunie

Cât despre Brexit, în interpretarea CJUE acesta nu are niciun efect în acest caz, întrucât schimbarea de gen a fost făcută înainte ca Regatul Unit să iasă efectiv din UE.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult