Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țările est-europene, foste comuniste, sunt afectate de știrile false privind vaccinarea

Vaccinuri anti Covid-19 din Vest, Rusia sau China? Sau deloc? 

 

 

Aceasta este dilema cu care se confruntă țările din sud-estul Europei, unde campaniile de vaccinare împotriva coronavirusului au început lent, umbrite de dezbateri politice aprinse și teorii ale conspirației.

În țări precum Republica Cehă, Serbia, Bosnia, România și Bulgaria, în rândul ”scepticilor vaccinului” au intrat foști președinți și chiar și unii medici, notează jurnaliștii de la Associated Press. Campionul sârb la tenis Novak Djokovic este printre cei care au afirmat că nu vrea să fie obligat să se vaccineze.

Credințele false că noul coronavirus este o farsă sau că vaccinurile ar injecta microcipuri în oameni s-au răspândit în țările care au fost sub o stăpânire comunistă dură. Cei care odinioară au fost supuși inoculărilor în masă, acum sunt împărțiți în tabere dacă să primească sau nu vaccinurile împotriva Covid-19.

Citește și
Oamenii din Galați au primit dovezi de vaccinare scrise de mână, pentru că platforma nu funcționează
Cei vaccinaţi în Galați au primit bilete scrise de mână, pentru că platforma nu funcționa

„Există o legătură directă între susținerea teoriilor conspirației și scepticismul față de vaccinare. O majoritate din întreaga regiune nu intenționează să ia vaccinul, un raport considerabil mai mic decât în ​​alte părți din Europa, unde o majoritate este în favoarea administrării vaccinului” - se arată într-un studiu ”balcanic” citat de AP.

Doar aproximativ 200.000 de persoane au solicitat vaccinul în Serbia, o țară cu 7 milioane de oameni, după ce autoritățile au deschis procedura. În schimb, 1 milion de sârbi s-au înscris să primească 100 de euro, în prima zi în care guvernul a oferit ajutorul pentru pandemie.

Sperând să încurajeze vaccinările, oficialii sârbi și-au întețit aparițiile la televizor. Cu toate acestea, ei înșiși au fost împărțiți în tabere diferite în privința vaccinului Pfizer-BioNTech, fabricat în Occident, sau a vaccinului Sputnik V din Rusia. Această țară vrea în mod formal aderarea la Uniunea Europeană, dar mulți oficiali au legături strânse cu Moscova.

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a salutat sâmbătă venirea unui transport de 1 milion de doze de vaccin chinez Sinopharm, precizând că el se va vaccina pentru a arăta că Sinopharm este sigur.

„Sârbii preferă vaccinul rusesc”, se arată într-un titlu recent al Informer, un tabloid pro-guvernamental, în timp ce oficialii au anunțat că 38% dintre cei care au aplicat pentru vaccinare sunt în favoarea vaccinului rus, în timp ce 31% doresc versiunea Pfizer-BioNTech - o împărțire dură între cetățenii pro-ruși și cei pro-occidentali din Serbia.

În Bosnia vecină, o țară sfâșiată de război, care rămâne împărțită etnic între sârbi, bosniaci și croați, politica este, de asemenea, un factor, întrucât jumătatea condusă de sârbi pare să opteze pentru vaccinul rusesc, în timp ce partea bosniacă-croată se va îndrepta probabil către cel occidental.

Jucătorul de tenis Djokovic a declarat că nu este de acord să fie obligat să ia un vaccin anti Covid pentru a putea călători și pentru a concura la meciuri. Vedeta sportivă și soția sa au avut rezultate pozitive în iunie, după o serie de meciuri pe care le-a organizat în Balcani, în care distanțarea socială a fost zero. Ei și fundația lor au donat 1 milion de euro pentru cumpărarea de ventilatoare și alte echipamente medicale pentru spitalele din Serbia.

Un studiu realizat de Balkans in Europe Policy Advisory Group, publicat înainte de începerea campaniei regionale de vaccinare în decembrie, a concluzionat că teoriile conspirației sunt luate în considerate de aproape 80 % dintre cetățenii țărilor din Balcanii de Vest care vor să adere la UE. Aproximativ jumătate dintre aceștia vor refuza vaccinarea, se arată în studiu.

Teoriile conspiraționiste susțin că virusul nu este real sau că este o armă biologică creată de SUA sau de adversarii săi. O altă afirmație falsă este că fondatorul Microsoft, Bill Gates, folosește vaccinurile COVID-19 pentru a implanta microcipuri în cei 7 miliarde de oameni ai planetei.

Tendințe similare de neîncredere în vaccinurile anti Covid au fost observate chiar și în unele țări din estul Uniunii Europene.

În Bulgaria, în trecut, teoriile conspirației pe scară largă au împiedicat eforturile de combatere a unui focar de rujeolă. Sondajele de acolo au sugerat că neîncrederea în vaccinuri rămâne ridicată, deși cazurile de coronavirus cresc în continuare. Un sondaj recent realizat de Gallup International a constatat că 30 % dintre respondenți doresc să se vaccineze, 46% vor refuza și 24% sunt indeciși.

Dr. Stefan Konstantinov, fost ministru al Sănătății, a glumit că ar trebui să li se spună oamenilor din vecinătatea Greciei că vor închide stațiunile pentru turiștii care nu se vaccinează, deoarece „acest lucru ar garanta că aproximativ 70% din populație s-ar grăbi să ia o doză”.

În Republica Cehă, unde sondajele arată că aproximativ 40% resping vaccinarea, protestatarii de la un mare miting împotriva restricțiilor guvernamentale de la Praga au cerut ca vaccinările să nu fie obligatorii. Fostul președinte Vaclav Klaus, un critic acerb al răspunsului pandemic al guvernului, a declarat mulțimii că vaccinurile nu sunt o soluție.

„Ei spun că totul va fi rezolvat printr-un vaccin miraculos”, a spus Klaus, în vârstă de 79 de ani, care insistă ca oamenii ar trebui să fie expuși la virus pentru a obține imunitate, soluție pe care experții au respins-o deja. ”Trebuie să spunem clar și clar că nu există așa ceva. ... nu mă voi vaccina.” - a spus el.

Autoritățile populiste din Ungaria au adoptat o linie dură împotriva dezinformării privind noul coronavirus, dar rata de respingere a vaccinurilor este încă proiectată la aproximativ 30%. Parlamentul a adoptat competențe de urgență în martie, care permit autorităților să trimită în judecată pe oricine considerat că „inhibă apărarea cu succes” împotriva virusului, inclusiv „îngrozirea” sau răspândirea de știri false. Cel puțin două persoane care au criticat răspunsul guvernului la pandemie pe rețelele de socializare au fost arestate, dar niciuna nu a fost acuzată în mod oficial.

Ministrul român al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că se bazează pe medicii de familie pentru a „informa, programa și monitoriza oamenii după vaccin” și că ministerul său va oferi bonusuri lucrătorilor medicali, în funcție de numărul de persoane care va fi atras. Întrebat dacă astfel de stimulente ar alimenta propaganda anti-vaccinare, Voiculescu a spus: „Mă interesează mai mult opinia medicilor cu privire la această chestiune decât mă interesează anti-vaxxerii”.

Dr. Ivica Jeremic, care a lucrat cu pacienți cu Covid-19 din Serbia, din martie, și a fost testat pozitiv în noiembrie, speră că programele de vaccinare vor câștiga viteză odată ce oamenii își vor depăși frica de necunoscut.

”Oamenii își vor da seama că vaccinul este singura modalitate de a reveni la viața normală”, a mai spus el.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult