Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țara UE care le oferă prin lege lucrătorilor sexuali concediu de maternitate și pensie. Este prima din lume

Lucrătorii sexuali din Belgia vor primi concediu plătit de maternitate, pensie și dreptul de a refuza clienți, prin prima lege de acest gen din lume.  

Lucrătorii sexuali belgieni au câștigat dreptul la concediu medical și de maternitate, dar și la pensie, în temeiul primei legi de acest gen din lume, scrie The Guardian.

Legislatorii au votat în luna mai pentru acordarea lucrătorilor sexuali de aceeași protecție de care se bucură oricare alt angajat din Belgia, în încercarea de a pune capăt abuzului și exploatării.

Legea, care a intrat în vigoare duminică, asigură lucrătorilor sexuali contracte de muncă și protecție juridică.

Se intenționează astfel să se pună capăt unei zone gri create în 2022, când munca sexuală a fost dezincriminată în Belgia, dar fără a conferi nicio protecție lucrătorilor sexuali sau drepturi de muncă, cum ar fi indemnizația de șomaj sau asigurarea de sănătate.

Citește și
prostituție
Afacere din prostituție. Cum reușeau doi soți din Constanța să câtige lunar aproape 5.000 de euro

Conform legii, lucrătorii sexuali au dreptul de a refuza partenerii sexuali sau de a efectua anumite acte și pot opri un act în orice moment. De asemenea, nu pot fi concediați pentru aceste refuzuri.

Angajatorii trebuie să fie de „bun caracter” cu reședință de afaceri în Belgia; de asemenea, trebuie să se asigure că spațiile lor sunt dotate cu butoane de panică, lenjerie curată, dușuri și prezervative.

Feministele au criticat legea: catastrofală pentru fetele tinere

Protecția nu acoperă munca la domiciliu sau activități precum striptease și pornografia.

Uniunea Belgiană a Lucrătorilor Sexului a descris legea drept „un mare pas înainte, punând capăt discriminării legale împotriva lucrătorilor sexuali”.

Dar a continuat că regulile ar putea fi „instrumentalizate” pentru a reduce sau elimina munca sexuală. Uniunea a adăugat: „Vedem deja anumite municipalități ascunzându-se în spatele cuvintelor „siguranță” și „igienă” pentru a promulga reglementări locale foarte stricte care fac ca munca sexuală să fie aproape imposibilă pe teritoriul lor”.

Unele organizații feministe au criticat legea. Când proiectul de lege a fost publicat în 2023, Consiliul Femeilor Francofone din Belgia a declarat că va fi „catastrofal” pentru fetele tinere și victimele traficului.

„A presupune că prostituția există și că trebuie să protejăm lucrătorii înseamnă să acceptăm această violență sexistă și nu să o combatem”, a declarat șefa organizației pentru Le Soir.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult