Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țara occidentală în care trăiesc cei mai mulți români a dublat impozitul forfetar pentru superbogați

Superbogaţii care se mută cu reşedinţa fiscală în Italia urmează să plătească un impozit forfetar dublu pe profitul obţinut în străinătate, de la 100.000 de la 200.000 de euro pe an, potrivit unui decret adoptat de către Guvernul Giorgiei Meloni.

Guvernul a adoptat ”o reglementare care a făcut mult zgomot: dublarea a ceea ce se numeşte impozitul forfetar al miliardarilor”, a anunţat miercuri ministrul Economiei Giancarlo Giorgetti, în urma unei şedinţe a Consiliului de Miniştri.

Italia este țara occidentală în care trăiesc cei mai mulți români, peste 1,1 milioane de conaționali fiind înregistrați oficial aici în 2023. 

Impozitul forfetar a fost introdus în 2017, cu scopul de a-i atrage pe superbogaţii care trăiesc în străinătate şi a încuraja astfel atragerea de capital în Italia.

Acest regim fiscal - foarte generos -, valabil timp de 15 ani, poate fi extins la membri ai familiei, cu un impozit de 25.000 de euro.

Citește și
James Simons
A murit James Simons, unul dintre cei mai cunoscuți miliardari ai lumii. Averea uriașă pe care a lăsat-o în urmă

Creşterea impozitului forfetar îi vizează doar pe nou-veniţii care urmează să se instaleze în Italia şi nu pe cei care au făcut-o deja, precizează AFP Ministerul Economiei.

Până în prezent, 1.186 de superbogaţi şi-au mutat reşedinţa fiscală în Italia începând din 2017, pentru a beneficia de acest regim, însă este ”foarte dificil să se evalueze” cât au investit în peninsulă, a declarat în faţa presei Giorgetti.

Această ajustare a unui regim care ”rămâne interesant” este legată de faptul că ”ne opunem lansării unei curse” între ţări ”vizând crearea unor situaţii fiscale favorabile persoanelor şi întreprinderilor”, a subliniat ministrul.

Statele Unite exclud orice negocieri privind creșterea taxării superbogaților

”Dacă începe o asemenea competiţie, ţări ca Italia, care au marje de manevre fiscale foarte limitate, sunt menite să piardă”, a adăugat el, evocând dezbateri cu privire la impozitarea miliardarilor la reuniuni ale liderilor ţărilor membre G20 şi G7.

Această creştere a taxării veniturilor superbogaţilor are loc la momentul potrivit, înaintea pregătirii bugetului din 2025 al Italiei, foarte îndatorată şi pradă a unor deficite cauzate de prime verzi în sectorul construcţiilor.

Statele membre G20 s-au angajat la sfârşitul lui iulie, la Rio de Janeiro, să ”coopereze” pentru ca superbogaţii să fie taxaţi mai mult, în numele luptei împotriva inegalităţilor, însă fără să meargă până la a se pune de acord asupra unui impozit mondial.

Ideea impunerii unui impozit minim celor mai bogaţi - prezentată de Brazilia preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care prezidează G20 anul acesta - nu a obţinut un consens, dar s-a ajuns la un compromis prin care fiecară să impună taxe mai mari.

În afară de Brazilia, Franţa, Africa de Sud, Spania şi Uniunea Africană (UA) susţin o taxare internaţională a superbogaţilor, însă Statele Unite au respins orice negocieri în acest subiect.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult