Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țara NATO unde se duce Putin, deși pe numele său este un mandat internațional de arestare

Vladimir Putin va efectua o vizită în Turcia, deși pe numele său Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare. Liderul rus este prieten cu Recep Erdogan, proaspăt reales președinte, iar Turcia nu este semnatară a acordului CPI.  

Preşedintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în aprilie un mandat de arestare, ceea ce îi limitează libertatea de mişcare, a acceptat invitaţia omologului său turc recent reales în funcţie, Recep Tayyip Erdogan, de a efectua o vizită în Turcia, informează DPA.

"Preşedintele turc şi-a confirmat invitaţia făcută preşedintelui nostru de a efectua o vizită în Turcia", a declarat joi într-o conferinţă de presă Iuri Uşakov, consilierul pe probleme politice al lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.

Planurile pentru această călătorie sunt în stadiu de realizare, a adăugat consilierul prezidenţial, deşi o dată exactă nu a fost încă stabilită.

După o scurtă perioadă de tensiune în relaţiile bilaterale după ce un avion de vânătoare turc a doborât un avion de luptă rusesc în timpul războiului din Siria în 2015, legăturile diplomatice dintre cele doua state s-au ameliorat, Putin şi Erdogan fiind văzuţi acum ca prieteni.

Citește și
vladimir putin
Putin ia în calcul crearea unei "zone sanitare" pe teritoriul Ucrainei, dacă atacurile asupra teritoriului Rusiei continuă
Turcia, stat membru NATO, s-a poziționat ca mediator în războiul din Ucraina

În plus, Turcia a ezitat să participe la sancţiunile împotriva Rusiei încă de când aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022.

Turcia, stat membru NATO, s-a poziţionat ca mediator în cadrul acestui conflict.

În aprilie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin sub acuzaţia de deportare ilegală de copii ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, ceea ce constituie o crimă de război în conformitate cu Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, semnat de 123 de ţări.

Astfel, participarea liderului rus la summitul anual al BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) în această vară la Johannesburg este considerată puţin probabilă.

Africa de Sud recunoaşte jurisdicţia CPI şi ar fi obligată să îl aresteze pe Putin de îndată ce preşedintele rus ar pune piciorul pe teritoriul său.

Turcia nu este însă semnatară a Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, iar observatorii apreciază că, mai mult ca sigur, Ankara nu va pune în practică mandatul de arestare împotriva lui Putin, notează DPA. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult