Țara în care Parlamentul a respins legalizarea avorturilor în cazurile de viol
Susținătorii legii au atras atenția asupra a ceea ce ei numesc o adevărată epidemie de cazuri de minore care rămân însărcinate în urma violurilor. Cei care se opun proiectului, în schimb, invocă motive religioase și susțin că vieți inocente sunt puse în pericol.
În timpul votului, zeci de susținători, dar și de opozanți ai proiectului s-au strâns în fața clădirii Parlamentului, din capitala Quito. După ce rezultatul votului a fost anunțat, au avut loc confruntări între susținătorii actului normativ și forțele de poliție, care au folosit spray cu piper pentru a dispersa mulțimea.
„Fetele și femeile din țară, victime ale agresiunilor sexuale, sunt torturate sistematic, forțate să devină mame”, a acuzat Ana Cristina Vera, o susținătoare a proiectului de lege respins acum de Parlament.
În schimb, Pamela Enriquez a susținut că: „Drepturile pe care le avem trebuie respectate. Dragostea și valorile părinților noștri, ale strămoșilor noștri trebuie respectate, dragostea pentru viață, dragostea pentru respectul față de viață”.
Evident, proiectului i s-a opus ferm Biserica Catolică, notează BBC. Înainte de vot, arhiepiscopul de Quito, Alfredo Espinoza, le-a cerut parlamentarilor să respingă legea: „Dumnezeu e Dumnezeul vieții, nu Dumnezeul morții”.
Mai mulți membri conservatori ai Adunării Naționale, care au dezbătut actul normativ încă din ianuarie, au cerut mai degrabă creșterea pedepselor pentru violatori, în locul slăbirii legislației anti-avort.
Într-o dezbatere din februarie, parlamentarul Pedro Curichumbi a declarat că a legaliza avortul în caz de viol ar „transforma violul într-un sport sau un hobby”, deoarece ar încuraja băieții și bărbații să violeze în continuare femei.
Proiectul ar mai fi legalizat avorturile și în cazurile în care se înregistrau anomalii fetale. Acestuia i-au mai lipsit cinci voturi din cele 70 necesare pentru a trece de Adunarea Națională. 59 dintre parlamentari au votat împotrivă, iar șase s-au abținut. În Ecuador, avortul este permis doar în cazurile de viol comise asupra femeilor care suferă de boli mintale sau când sarcina pune în pericol viața femeii.
Legea care este acum în vigoare a fost votată în 1938 și prevede o pedeapsă de până la doi ani de închisoare pentru femeile care avortează, deși nu se înscriu în excepțiile prevăzute de lege.
Din cauza restricțiilor impuse de lege, femeile și fetele din Ecuador care nu vor să păstreze sarcinile sunt nevoite să caute metode ilegale și periculoase de a avorta. Potrivit datelor furnizate de ONG-ul Fundación Desafío, în medie, 7 fete cu vârste mai mici de 14 ani dau naștere în fiecare zi în această țară, iar alte șapte găsesc metode ilegale de a-și întrerupe sarcinile. Numărul fetelor sub 14 ani care nasc anual în Ecuador se ridică la 2.500. În fiecare zi sunt raportate 11 cazuri de viol.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: BBC
Etichete: proteste , lege , ecuador , controverse , biserica catolica
Dată publicare: 18-09-2019 15:04