Țara europeană care înăspreşte măsurile contra Covid-19, după creșterea numărului de cazuri
"Datele epidemiologice sunt preocupante şi suntem foarte îngrijoraţi", a declarat prim-ministrul Sophie Wilmes într-o conferinţă de presă la finalul unui Consiliu naţional de securitate. Ea a exprimat în special "serioase îngrijorări" privind "o explozie epidemiologică" la Anvers.
În acest context, numărul persoanelor cu care belgienii sunt autorizaţi să se întâlnească în cadrul "bulei lor de contact" a fost redus de la 15 la cinci persoane pentru următoarele patru săptămâni.
Evenimentele publice vor fi limitate la 100 de persoane la interior (în loc de 200) şi 200 la exterior, (în loc de 400), iar portul măştii va fi obligatoriu.
Telemunca este "puternic recomandată atunci când este posibil", a adăugat Sophie Wilmes, exprimându-şi regretul că este "tot mai puţin utilizată".
Belgienii sunt, de asemenea, invitaţi să-şi facă cumpărăturile singuri şi să le limiteze la 30 de minute.
Măsuri consolidate intraseră deja în vigoare sâmbătă, în special portul obligatoriu al măştii în locuri foarte frecventate, precum pieţe, străzi comerciale sau hoteluri. Masca este obligatorie de pe 11 iulie în transportul în comun, magazine, cinematografe, locuri de cult, muzee şi biblioteci.
Chiar dacă portul măştii nu este impus la modul generalizat, el este obligatoriu "în multe situaţii", a subliniat Sophie Wilmes.
Prim-ministrul belgian a făcut apel la belgieni să dea dovadă de "răbdare" şi "curaj". "Toate aceste măsuri sunt făcute pentru e vita o reintroducere generalizată a carantinei. Trebuie respectate la orice vârstă, în orice situaţii", a pledat ea, în condiţiile în care cele mai multe infectări intervin la cei sub 60 de ani.
În medie, 279 de persoane au contractat în Belgia noul coronavirus în cursul ultimei săptămâni, faţă de 163 în săptămâna precedentă.
Situaţia este problematică în special în provincia Anvers, care a înregistrat 47% de noi infecţii săptămâna trecută, iar şefa guvernului a făcut apel la autorităţile locale să ia "măsuri puternice" rapid.
Belgia înregistra luni 66.026 de cazuri confirmate de la începutul pandemiei şi 9.821 de decese. Belgia este una dintre ţările cu cel mai mare număr de morţi raportat la populaţia sa, cu 85 de decese la 100.000 de locuitori.