Țara din Europa cu aproape 500 de focare de coronavirus
Veran a subliniat că nu este vorba de un "al doilea val", în condiţiile în care această ţară a impus recent obligativitatea purtătorii măştii de protecţie în locuri publice închise, informează AFP, citată de Agerpres.
"Constatăm că există semne îngrijorătoare cu privire la reizbucnirea epidemică pe teritoriul naţional", a spus Veran.
Aceste focare sau "clustere" de cazuri de COVID-19 se află în special în vestul Franţei, în Mayenne şi în Bretania, puţin afectate în timpul primului val, dar şi în regiunea Grand Est, extrem de lovită de epidemie în primăvară.
"În acest stadiu, suntem foarte departe de un al doilea val", a afirmat cu toate acestea Veran.
La nivel naţional în Franţa, rata de reproducere efectivă sau "R efectiv", care măsoară numărul de persoane contaminate de un bolnav, s-a stabilit la 1,2. Aceasta înseamnă că fiecare bolnav de COVID-19 contaminează în medie 1,2 persoane, ceea ce duce la o tendinţă spre amplificarea circulaţiei virusului.
În unele regiuni, unde se înregistrează cu precădere "clustere", cum este Bretania, această rată ajunge chiar la 2,6.
În vârful epidemiei în Franţa rata de reproducere a depăşit 3, înainte de a scădea până la circa 0,5 după măsurile de izolare.
Miza este de a menţine această rată sub 1, pentru ca numărul de noi cazuri să continue să scadă.
În faţa acestor prime semne de creştere a numărului de contaminări, Franţa a impus obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate locurile publice închise precum magazinele, centrele comerciale, administraţiile, băncile sau pieţele acoperite, începând de luni.
Această măsură era deja obligatorie în transportul public din Franţa de pe 11 mai.
Nerespectarea acestei măsuri este pasibilă de o amendă forfetară de 135 de euro.
Cu mai mult de 30.100 de morţi cauzate de COVID-19, Franţa se numără printre ţările europene cele mai afectate de noul tip de coronavirus.