Țara care vrea să construiască o armată de drone pentru Occident și să contracareze monopolul Chinei
Această mică companie de apărare aerospațială, aflată la o oră de mers cu mașina spre sud-vest de capitala Taipei din Taiwan, a fost lansată în 2018 și face parte dintr-un grup de companii care fabrică drone și sisteme de detecție anti-drone, operațiunile cărora s-au intensificat după invazia Rusiei în Ucraina din 2022.
Acum, noile controale de export asupra componentelor chineze de drone, anunțate de Beijing și care vor intra în vigoare anul viitor, înseamnă că Taiwanul mizează că dronele vor deveni o trăsătură centrală a războiului modern — iar insula va deveni un hub global pentru producerea acestora.
„Vedem potențialul, vedem că guvernul vrea să se implice și el”, a spus Yu-Jiu Wang, fondatorul și directorul executiv al Tron Future.
El a adăugat că „există multe afaceri care se desfășoară între companiile din Taiwan și cele din Statele Unite”.
Taiwanul este deja un hub critic al tehnologiei, producând 95% din cele mai avansate microcipuri din lume.
Industria locală de drone lucrează pentru a rivaliza cu fabricarea din China, ajutând Statele Unite și alți aliați occidentali să reducă dependența de China.
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat doar importanța de a asigura că lanțul de aprovizionare al industriei este securizat și fără riscuri. Având avantajele sale industriale și cererea internațională pentru lanțuri de aprovizionare reziliente și de încredere, Taiwanul reprezintă un partener ideal pentru aliații democrați care urmăresc reziliența și securitatea lanțurilor de aprovizionare", a declarat ambasadorul Taipei la Bruxelles, Roy Chun Lee, într-un comunicat.
În prezent, China controlează aproximativ 80% din piața globală a dronelor de consum. De asemenea, deține monopolul asupra producției componentelor esențiale pentru drone, cum ar fi bateriile mici litiu-ion.
Ucraina, de exemplu, a depins mult de componentele chineze și dronele preasamblate: premierul țării a declarat anterior că țara achiziționa 60% din producția globală a modelului Mavic al liderului chinez DJI.
Noile controale de export ale Chinei, care vor intra în vigoare anul viitor, marchează o escaladare suplimentară a conflictului dintre Beijing și Washington privind cine controlează lanțurile de aprovizionare ale tehnologiilor critice — un conflict care este de așteptat să se agraveze atunci când Donald Trump va intra din nou la Casa Albă, în mai puțin de o lună.