Țara care se așteaptă la un al doilea val de coronavirus în 2021. Ce măsuri vor lua
De aceea, în bugetul pe anul viitor vor fi alocate fonduri de protecţie epidemiologică şi a economiei, iar toţi actorii economici, inclusiv administraţiile locale, trebuie să contribuie la eforturile de protecţie, a spus premierul ungar în intervenţia săptămânală difuzată pe postul public de radio Kossuth.
Orban a menţionat că guvernul se aşteaptă la un al doilea val al epidemiei în această toamnă şi de aceea, în lunile următoare, se va preocupa de stabilirea de "puncte de acord" ca piloni ai acestor eforturi de construcţiei, inclusiv prin recenta lansata consultare naţională cu privire la pandemie şi relansarea economiei.
În următoarele 18 luni "legătura dintre situaţia economică şi performanţa guvernului ar putea deveni şi mai strânsă decât înainte", iar "dacă facem ce trebuie rezultatele vor fi fantastice", a asigurat Orban.
Premierul ungar a explicat că situaţia actuală cu coronavirusul în Ungaria nu mai necesită impunerea stării de urgenţă, dar alerta epidemică trebuie menţinută, iar de aceea consiliul operativ de coordonare a prevenţiei va rămâne operaţional, spitalele vor continua să funcţioneze după noul sistem de comandă, medicul-şef va avea prerogative sporite şi vor continua să se aplice o serie de reglementări vizând protejarea vârstnicilor.
Orban a subliniat totodată că prin măsurile aplicate în plan economic guvernul său a contribuit la salvarea a "peste un milion de locuri de muncă" şi că prin negocierile cu băncile, "care nu sunt entuziaste în ce priveşte moratoriile asupra dobânzilor", s-a ajuns la soluţii acceptabile, iar suspendarea achitării ratelor nu va duce la creşterea dobânzilor, ceea ce îi ajută mai ales pe debitorii săraci. "Dacă guvernul este puternic, poate încheia acorduri bune chiar şi cu marii finanţişti ai lumii", a insistat Orban.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ungaria , coronavirus , economie , Viktor Orban
Dată publicare: 12-06-2020 13:36