Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Talibanii refuză să recunoască sportivele afgane alese să reprezinte țara la Jocurile Olimpice. „Au trăit în exil”

Comitetul olimpic afgan, controlat de talibani, a declarat marţi, pentru EFE, că nu va recunoaşte sportivele alese să reprezinte ţara asiatică la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor începe pe 26 iulie.  

„Având în vedere că sportul feminin este suspendat în Afganistan, nu ne asumăm nicio răspundere pentru cele trei sportive selectate, care au trăit în exil", a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului olimpic, Atal Mashwani. "Aceste sportive nu ne aparţin", a adăugat el, care a menţionat, totuşi, că talibanii au contribuit la selecţia altor trei sportivi de sex masculin pe care i-au recunoscut drept reprezentanţi ai Afganistanului.

Participarea femeilor la orice activitate sportivă, şi în special la cele de elită, a fost interzisă în Afganistan după sosirea talibanilor în 2021, pe lângă interzicerea învăţământului superior feminin, printre alte restricţii privind libertatea femeilor afgane.

Acest lucru a paralizat participarea sportivelor afgane la competiţii de nivel înalt precum Jocurile Olimpice, provocând un val de critici atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

CIO a anunţat în martie anul trecut intenţia de a avea o echipă afgană „echilibrată de gen" la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Citește și
migranti
Mai mulți migranți din Pakistan, Afganistan și Siria au fost prinși în această dimineață într-un camion în vamă Nădlac

În practică, CIO a fost în contact cu comitetul olimpic afgan dinn exil, pentru a face posibilă prezenţa femeilor afgane la JO 2024.

Sportiva Hasina Sadat (taekwondo) a criticat faptul că realizările sportivilor din ţara asiatică au fost "serios perturbate" de talibani. „Eu sunt în exil cu resurse limitate şi lipsă de motivaţie. Ceea ce va fi dificil pentru ei va fi deosebit de dificil pentru noi, femeile", a spus ea.

Atleta Kimia Yousefi, aflată în exil în Australia, purtătoarea steagului Afganistanului la ceremonia de deschidere de la Rio de Janeiro 2016, va participa la Jocurile de la Paris, la fel şi cicliştii Fariba şi Yulduz Hashimi, dar nu vor fi singurele.

CIO a anunţat crearea unei echipe formată din refugiaţi şi care va include trei afgani şi alte două femei din Afganistan.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult