Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Taiwanul se oferă să ajute China în privinţa Covid-19, după explozia de infectări

Preşedinta Taiwanului a întins o ramură de măslin către Beijing, oferind ajutorul insulei în faţa creşterii numărului de cazuri de Covid în China continentală, relatează AFP.  

Într-un discurs pacifist rostit cu prilejul Anului Nou, preşedinta Tsai Ing-wen a declarat că taiwanezii sunt gata să ofere Beijingului asistenţa necesară (în privinţa Covid-19), motivată de preocupări umanitare, dacă este nevoie de acest ajutor. Preşedinta a spus că speră ca asistenţa Taiwanului să poată ajuta mai mulţi oameni să iasă din pandemie şi să petreacă un An Nou (chinezesc - n.r.) în siguranţă.

China se confruntă cu o explozie a cazurilor de Covid-19 după ce luna trecută a renunţat brusc la politica sa strictă "zero Covid", la trei ani după ce coronavirusul a izbucnit în oraşul Wuhan.

"Lumina speranţei este în faţa noastră", a declarat sâmbătă, în discursul său televizat de Anul Nou, preşedintele chinez Xi Jinping, care a mai spus că prevenirea şi controlul epidemiei intră într-o "nouă fază".

Insula Taiwan, cu o populaţie de 24 de milioane de locuitori şi un regim democratic, se află sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei, care o consideră parte a teritoriului său. Beijingul promite că va reintegra insula într-o bună zi, chiar şi cu folosirea forţei, dacă va fi necesar, potrivit News.ro.

Xi Jinping afirmase vineri, într-un alt discurs, că Beijingul "a combătut cu hotărâre încercările separatiştilor de a obţine independenţa Taiwanului şi intervenţia forţelor externe în acest sens".

Relaţiile dintre Taiwan şi China s-au deteriorat în 2022, când Beijingul a intensificat presiunile militare, diplomatice şi economice asupra insulei autonome. În august, Beijingul a organizat exerciţii militare masive în apropierea insulei pentru a protesta faţă de vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

În discursul său tradiţional de Anul Nou, preşedinta Tsai Ing-wen a declarat că activităţile militare chineze în jurul Taiwanului nu sunt "de niciun ajutor" în menţinerea relaţiilor dintre cele două părţi. "Războiul nu a fost niciodată o opţiune pentru a rezolva problemele. Doar dialogul, cooperarea şi obiectivul comun de a promova stabilitatea şi dezvoltarea în regiune pot face ca mai mulţi oameni să se simtă în siguranţă şi fericiţi", a spus ea.

Taiwanul şi China au în 2023 o misiune comună de a "restabili schimburile sănătoase şi durabile, post-pandemice, între oamenii de pe ambele părţi" ale Strâmtorii Taiwanului, a spus preşedinta taiwaneză. "Avem, de asemenea, o datorie comună de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în regiune", a insistat ea.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult