Sute de persoane, evacuate dintr-un parc după cutremurul mortal din Taiwan
Parcul naţional, cel mai mare canion de marmură din lume, se află în oraşul estic Hualien, în apropiere de epicentrul cutremurului.
Drumurile din zonele muntoase au fost avariate de numeroase alunecări de teren. În timpt, mai multe secţiuni au fost reparate rapid pentru evacuarea a sute de turişti şi rezidenţi blocaţi în parc.
Peste 400 de persoane au fost evacuate sâmbătă şi duminică cu elicopterul sau pe cale rutieră. Doar unui număr de 38 de persoane li s-a permis să rămână pentru a continua să-şi desfăşoare activităţile în parc, inclusiv într-un hotel, un centru de activităţi, o centrală electrică şi o biserică catolică, a declarat duminică Agenţia naţională de luptă împotriva incendiilor (NFA).
Cutremurul s-a soldat cu cel puţin 13 morţi şi 1.140 de răniţi.
Şase persoane sunt în continuare căutate. Duminică, ministrul de Interne Lin Yu-chang, care conduce Centrul central pentru intervenţii de urgenţă, a declarat că echipele de intervenţie vor efectua o căutare de-a lungul unui traseu din parc.
O echipă specială de salvatori din Turcia, dotată cu drone, s-a alăturat duminică misiunii de căutare a persoanelor date dispărute.
Duminică, Administraţia centrală de meteorologie a declarat că au fost înregistrate 699 de replici după cutremurul principal, dintre care două au depăşit magnitudinea 6, miercuri, iar 24 au avut o magnitudine cuprinsă între 5 şi 6.
Echipele de salvare au eliberat vineri nouă persoane rămase blocate într-un tunel situat într-un defileu frecventat de turişti şi denumit „Tunelul celor nouă turnuri”.
Salvatorii au folosit elicoptere şi drone şi au trimis mici grupuri de intervenţie pe jos, alături de câini special antrenaţi, pentru a ajunge la persoanele izolate.
Seismul de miercuri a fost cel mai important care s-a înregistrat în Taiwan după cutremurul cu magnitudinea 7,6 din 1999. Acel seism, care a făcut 2.400 de morţi, rămâne cea mai gravă catastrofă naturală din istoria recentă a insulei asiatice.