Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de obiecte arheologice, descoperite în Marea Mediterană. Un inel a stat în apă peste 1.700 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autorităţile din Israel au prezentat, miercuri, sute de obiecte arheologice descoperite în Marea Mediterană, inclusiv un inel din aur care a stat sub apă peste 1.700 de ani.

Bijuteria este decorată cu o piatră preţioasă verde, care este gravată cu imaginea unui păstor, simbol folosit de comunităţile creştine orientale.

Aceste obiecte au fost descoperite pe fundul Mării Mediterane, în largul portului antic Caesarea (Cezareea), între oraşele israeliene Tel Aviv şi Haifa. Aici două ambarcaţiuni s-au scufundat în urmă cu 1.700 de ani.

Dr. Robert Cole, istoric: "Am găsit aici mai multe monede care datează de la mijlocul secolului al III-lea și care ne spun o poveste interesantă despre o navă care se pare că a venit din Roma și a călătorit în Orient, conform datelor legate de aceste monede".

Cea mai importantă piesă a comorii este un inel din aur, cu imaginea unui tânăr păstor îmbrăcat cu o tunică şi care poartă pe unul dintre umeri un berbec.

Citește și
Gunoaie din Marea Mediterană
Marea Mediterană se sufocă sub povara deșeurilor. Un camion de gunoi, deversat în apă în fiecare minut

Dr. Robert Cole, istoric: "Găsim multe monede în fiecare an, monede din perioada romană, dar ceea ce a fost cu adevărat excepțional în această descoperire este un frumos inel de aur cu o piatră prețioasă rară, gravată cu un simbolul care aparţine perioadei timpurii a creştinismului".

Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi a explicat că imaginea gravată pe inel este cunoscută ca fiind simbolul Bunului Păstor, care este de fapt o alegorie a lui Iisus. Mai mult, având în vedere diminsiunile mici ale bijutieriei, specialiștii susțin că aceasta ar fi aparținut unei femei.

Printre celelalte artefacte recuperate s-au mai numărat diverse figurine și vase din ceramică, o piatră prețioasă roșie sau obiecte metalice ale navelor scufundate, cum ar fi cuie și bucăți dintr-o ancoră.

Jacob Sharvit, arheolog: "Toate aceste informații pe care le putem colecta cu ajutorul acestor artefacte ajută să construim un cadru istoric mai larg a acestui sit și a perioadei istorice".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult