Sute de copii infectați cu HIV de un medic seropozitiv. A folosit repetat o seringă contaminată
Your browser doesn't support HTML5 video.
437 de copii și 100 de adulți au fost diagnosticați recent cu HIV în satul Larkana, din sudul țării, după utilizarea repetată de către un medic, la rândul său seropozitiv, a unei seringi contaminate. Muzaffar Ghangharo ar fi început să-i infecteze pe pacienți în luna aprilie.
Poliţia a fost trimisă pentru a menţine ordinea în condiţiile în care numeroase familii s-au grăbit să ajungă la centrul de analize deschis la Wasayo, în apropiere de Larkana.
Panică în sat după ce sute de pacienți au fost infectați cu HIVMânia şi teama sunt prezente în satul afectat de epidemie. Autorităţile declară că nu ştiu pentru moment dacă situaţia a apărut din cauza neglijenţei grave sau a practicilor unui pediatru rău intenţionat. Anchetatorii afirmă că medicul bănuit este chiar el seropozitiv.
Închis într-o celulă din oraşul Ratodero, el neagă faptul că a inoculat în mod deliberat virusul pacienţilor şi se plânge că este ţinut alături de infractori de drept comun.
Pakistanul a fost mult timp considerat o ţară în care prevalenţa HIV a fost scăzută. Însă virusul se răspândeşte acum într-un ritm îngrijorător, în special în rândul dependenţilor de droguri şi a celor care lucrează în industria sexului.
Cu aproximativ 20.000 de cazuri noi de HIV în 2017, rata de răspândire a bolii în Pakistan este a doua cea mai rapidă din Asia, potrivit statisticilor ONU.
Ţara, a cărei populaţie creşte rapid, suferă de pe urma lipsei infrastructurii medicale, mult timp neglijată de autorităţi. Ca urmare, comunităţile rurale sărace sunt deosebit de vulnerabile la practicile medicale discutabile.
"Potrivit unor date guvernamentale, aproximativ 600.000 de escroci sunt activi în ţară, dintre care circa 270.000 practică în provincia Sindh", a declarat UNAIDS într-un comunicat.
Oficiali din domeniul sănătăţii afirmă că pacienţii sunt deosebit de vulnerabili şi riscă să fie contaminaţi prin intermediul injecţiilor.
"Pentru a economisi bani, aceşti escroci utilizează o singură seringă la mai mulţi pacienţi. Aceasta ar putea fi principala cauză a creşterii numărului de cazuri", a declarat Sikandar Memon, care conduce programul de luptă împotriva SIDA în provincia Sindh.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!