Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surse de la Casa Albă îi contrazic pe medici: Trump a avut nevoie de oxigen. Starea sa, îngrijorătoare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Următoarele 48 de ore sunt critice pentru sănătatea președintelui american Donald Trump. Este mesajul transmis de șeful de cabinet al liderului de la Casa Albă, Mark Meadows.

Totuşi medicii care îl tratează pe Trump la spitalul militar Walter Reed sunt optimişti. Aceștia au anunțat că președintele urmează un tratament cu remdesivir, a scăpat de febră și de tuse și se simte bine.

Câteva ore mai târziu, Trump le-a confirmat spusele într-o înregistrare postată pe Twitter.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "Când am venit aici, nu mă simțeam prea bine, sunt mult mai bine acum. Lucrăm din greu ca să mă pun din nou pe picioare, trebuie să mă întorc pentru că încă trebuie să facem din nou o Americă măreață. Am făcut o treabă foarte bună. Încep să mă simt bine. Nu se știe, în următoarele zile... presupun că ăsta e adevăratul test, vom vedea ce se întâmplă în zilele următoare."

În prima ieșire publică de la anunțul infectării președintelui american, echipa de medici care-l tratează a declarat că Donald Trump se simte foarte bine și a scăpat de unele dintre simptome. Nu mai are febră și nici dificultăți de respirație.

Citește și
Donald Trump și Xi Jinping
Preşedintele chinez Xi Jinping îi urează lui Trump recuperare grabnică

Dr. Sean Dooley, Centrul Medical Walter Reed: "Este în toane foarte bune. De fapt, în timp ce efectuam verificările multidisciplinare în această dimineaţă, ne-a spus: "mă simt de parcă aş putea să plec chiar azi de aici". A fost o observaţie încurajantă din partea preşedintelui."

Numai că surse din anturajul lui Donald Trump, consultate de publicaţiile americane, au declarat că lucrurile nu sunt chiar atât de roz. Preşedintele ar fi fost trecut pe oxigen înainte să fie spitalizat, semnele sale vitale i-au îngrijorat pe medici, iar următoarele 48 de ore sunt critice. Luați la întrebări de jurnaliști, specialiştii care-l tratează au dat răspunsuri vagi.

Discuţie reporter - medic:

- A primit până acum oxigen suplimentar? - În acest moment nu este pe oxigen. - Tot spuneţi că nu e în acest moment. Dar, dacă ne uităm la faptul că (preşedintele, n.r.) a respirat... - Ieri şi astăzi nu a primit oxigen. - Aşadar, nu a primit deloc în timpul tratamentului pentru COVID... - În acest moment nu e pe oxigen.

Jonathan Lemire, reporter Associated Press: "Stând de vorbă cu oficiali ai administrației și cu alții, cu persoane familiarizate cu situația președintelui care nu aveau autorizație să vorbească public, am aflat că, vineri dimineață, președintele a avut într-adevăr nevoie de oxigen suplimentar."

Unele dintre semnele sale vitale din ultimele 24 de ore au fost foarte îngrijorătoare, a mai declarat aceeași sursă, potrivit News.ro.

Medicul care se ocupă de starea preşedintelui american a dat naştere la speculaţii şi după ce a declarat că ar fi trecut mai multe ore de la diagnosticare decât se ştia.

Dr. Sean Conley, medicul lui Donald Trump: "Suntem la 72 de ore de la diagnostic şi prima săptămână de COVID, în special zilele 7-10, sunt critice în determinarea direcţiei în care se îndreaptă boala. În acest moment, eu şi echipă suntem foarte mulţumiţi de progresul pe care l-a făcut preşedintele."

Dacă cele 72 de ore se confirmă, ar însemna că Trump a fost diagnosticat cu COVID cu o zi mai devreme şi a participat la o strângere de fonduri ştiind că e infectat. Medicul a revenit, însă, şi a precizat că se referea, de fapt, la "ziua a treia" a diagnosticului.

Între timp, preşedintele american a început tratamentul cu Remdesivir, un medicament care a avut succes în tratarea unor forme severe de COVID-19.

Dr. Brian Garibaldi, medicul lui Donald Trump: "Planul nostru e să continuăm cu un tratament de cinci zile cu Remdesivir. Marele plan pentru astăzi, pentru că (preşedintele, n.r.) este în toane foarte bune şi se simte bine, e să-l încurajăm să mănânce, să bea, să se hidrateze, să se ridice din pat şi să lucreze.

Trump a primit şi o doză intravenoasă dintr-un cocktail de anticorpi creat de compania Regeneron.

Marilynn Marchione, jurnalist Associated Press: "Este un medicament experimental, aflat în ultimele faze ale testării, în care oamenii îşi pun mari speranţe. Regeneron raportează indicii foarte interesante, dar încă preliminare, ce sugerează că medicamentul poate elimina coronavirusul."

Dincolo de starea de sănătate a lui Trump, provoacă îngrijorare şi valul de cazuri pozitive care a afectat cercul de intimi al preşedintelui american. În ultimele două zile, trei senatori republicani au fost confirmaţi cu SARS-COV2. Alţi membri ai staff-ului, între care directorul de campanie al lui Trump şi o consilieră, au fost testaţi pozitiv. Toți au participat în ultima săptămână, alături de președinte, la evenimente unde nu s-au respectat măsurile de protecție împotriva coronavirusului. Forţaţi de situaţie, republicanii din Senat au anulat lucrările legislative până pe 19 octombrie.

Rămâne de văzut dacă îmbolnăvirea președintelui american va afecta în vreun fel rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Jeff Zeleny, corespondent CNN: "E o întrebare deschisă dacă infectarea preşedintelui cu COVID-19 va schimba intenţiile de vot ale alegătorilor, dar un singur lucru e clar: coronavirusul este acum în prim-planul acestei campanii electorale, cu o lună rămasă până la alegeri."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult