Surpriză la Vatican. Noua decizie luată de Papa Francisc
Ceremonia de canonizare a avut loc la ora 10:30 (08:30 GMT) în Piaţa Sfântul Petru, în prezenţa a mii de credincioşi din întreaga lume şi a reprezentanţilor oficiali ai ţărilor în cauză.
Canonizarea - pasul final spre sfinţenie în Biserica Catolică, după beatificare - necesită trei condiţii: să fi fost mort de cel puţin cinci ani, să fi dus o viaţă creştină exemplară şi să fi făcut cel puţin două minuni.
Între noii sfinţi se numără cei 11 "martiri ai Damascului", asasinaţi în iulie 1860 în capitala Siriei, pe atunci atunci sub dominaţie otomană, de un comando de musulmani druzi în mănăstirea unui cartier creştin.
Potrivit Vatican News, presa oficială a Vaticanului, "martiriul lor s-a produs într-un context de persecuţii organizate de musulmanii druzi, din Liban până în Siria, în timpul cărora se spune că mii de creştini şi-ar fi pierdut viaţa".
Aceşti martiri, printre care opt franciscani şi trei mireni de rit maronit, fraţii Massabki, au fost beatificaţi în 1926 de Papa Pius al XI-lea.
Ceilalţi canonizaţi sunt trei fondatori de comunităţi religioase: misionarul italian Giuseppe Allamano (1851-1926), călugăriţa italiană Elena Guerra (1835-1914) şi canadianca Marie-Leonie Paradis (1840-1912), fondatoarea unei congregaţii dedicate educaţiei catolice
În mai, Papa Francisc a anunţat şi canonizarea lui Carlos Acutis, un adolescent italian pasionat de internet şi foarte evlavios, a cărui moarte din cauza unei leucemii devastatoare în 2006 a mişcat ţara.
Data acestei ceremonii nu a fost încă stabilită, dar ar putea avea loc în cursul anului 2025, anul "Jubileului" de la Roma unde sunt aşteptaţi peste 30 de milioane de pelerini.