Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Summit-ul de la Davos. Trump a fost ironizat, iar Macron a vorbit despre ”Europa cu 2 viteze”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Donald Trump a ajuns joi la Davos, unde spune că aduce un mesaj de pace şi prosperitate. Liderii europeni l-au aşteptat însă, cu ironii, săgeţi şi glume.

Pe de altă parte, preşedintele Franţei a spus clar şi răspicat că pentru a fi mai puternică, Europa trebuie să accelereze chiar şi pe mai multe viteze.

Donald Trump a sosit la Davos cu ţel bine definit: să-i convingă pe liderii de afaceri mondiali să investească în Statele Unite.

Protecţionismul preţuit de Trump se bate cap în cap cu ideile transmise  cu patos de liderii europeni. Emmanuel Macron a pledat pentru o integrare sporită în baza unei strategii pe 10 ani care să facă din Europa "o putere". Planul lui se bazează pe aşa numitul principiu al celor două viteze.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Ferestrele şi uşile sunt deschise tot timpul, dar cei care nu vor să meargă mai departe nu ar trebui să blocheze planurile celor mai ambiţioşi."

Citește și
Donald Trump
Trump îi cere lui Erdogan să-şi limiteze acţiunile militare în Siria

E oare Macron noua Merkel a Europei?- s-a întrebat presa germană după acest mesaj. Cancelarul, absorbit de negocierile pentru formarea unui noi guvern, le-a cerut europenilor să îşi ia soarta în propriile mâini.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Credem că izolaţionismul nu ne va duce mai departe. Trebuie să cooperăm. Nu protecţionismul este răspunsul corect! Trebuie să schimbăm faptul că Europa nu este cel mai activ continent în politica externă şi că prea des ne bizuim pe SUA, care acum sunt tot mai absorbite de propria agenda."

Pe de altă parte, preşedintele Franţei şi-a permis şi o glumă cu trimitere la Donald Trump şi la nămeţii care au acoperit în ultimele zile Davos.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Fireşte că, dacă vii de afară, din nămeţi, e greu să crezi în încălzirea globală. Din fericire, anul ăsta n-aţi invitat pe nimeni care să fie sceptic faţă de realitatea încălzirii globale."

Donald Trump va susţine vineri un discurs aşteptat cu interes, iar joi s-a întâlnit cu Theresa May.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult