Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Summit de pace în Ucraina, tot fără Rusia. Maria Zaharova a explicat refuzul, spunând că știe deja ce se va întâmpla

Summitul de pace în Ucraina se va desfășura fără prezența Rusiei. Țara invadatoare a anunțat că nu va participa la reuniune prevăzută să aibă loc în noiembrie. Este al doilea summit, după cel din iunie.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că doreşte ca Moscova să fie prezentă de această dată, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Summitul va avea aceleaşi obiective: promovarea iluzoriei 'formule Zelenski' drept orice bază privind soluţionarea conflictului, obţinerea sprijinului majorităţii lumii şi folosirea acesteia pentru a prezenta Rusiei un ultimatum de capitulare. Nu vom participa la astfel de 'summituri'", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.

Rusia a respins această perspectivă - cu privire la care îşi exprimase deja rezervele serioase - înaintea vizitei lui Zelenski la Washington de săptămâna viitoare, în timpul căreia liderul de la Kiev intenţionează să-şi prezinte propunerile pentru pace preşedintelui Joe Biden, vicepreşedintei şi candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, precum şi fostului preşedinte şi candidat republican Donald Trump.

În timp ce Kievul îşi menţine cererea pentru o pace "justă" care să determine trupele ruse să se retragă din teritoriile ocupate, inclusiv din peninsula Crimeea, Moscova a afirmat că este gata să ia în considerare doar "propuneri serioase" care să ţină cont de "situaţia de pe teren care reflectă realităţile geopolitice".

Citește și
nava ruseasca agerpres
Rusia și China au început o operațiune navală împreună. Detașamentul a plecat din Vladivostok

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că Moscova nu va accepta negocieri de pace decât cu condiţia ca Ucraina să renunţe la suveranitatea sa asupra a cinci dintre regiunile sale, ocupate parţial sau total de Rusia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult