Summit China - Japonia - Coreea de Sud. Ce decizie au luat legat de SUA și Coreea de Nord
Coreea de Nord a stabilit un termen limită pentru sfârşitul acestui an pentru ca Statele Unite Statele să schimbe ceea ce Phenianul consideră o politică de ostilitate, pe fondul impasului în care se află eforturile de a progresa în ce priveşte promisiunea celor două state de a pune capăt programului nuclear nord-coreean şi de a institui o pace durabilă, aminteşte Reuters.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele SUA Donald Trump s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018, dar nu s-a înregistrat niciun progres substanţial în ce priveşte dialogul, în timp ce Phenianul a cerut să fie ridicate mai întâi sancţiunile internaţionale dure impuse Coreei de Nord.
În urma unei întâlniri în oraşul Chengdu (Sichuan, sud-vestul Chinei) cu premierii chinez Li Keqiang şi japonez Shinzo Abe, preşedintele sud-coreean Moon a declarat că cele trei ţări au convenit asupra necesităţii unei comunicări strânse.
„Coreea de Sud, China şi Japonia au fost de acord să continue o comunicare şi cooperare strânse având ca scop denuclearizarea şi o pace de durată în Peninsula Coreeană”, a declarat Moon în cadrul unei conferinţe de presă comune.
„Am împărtăşit părerea conform căreia pacea în Peninsula Coreeană este în interesul comun al celor trei ţări şi am decis să lucrăm împreună pentru a asigura că denuclearizarea şi pacea continuă printr-un prompt dialog Coreea de Nord-SUA”, a adăugat el.
Premierul chinez a menţionat că participanţii la summit au reafirmat nevoia de a căuta o soluţie la problema Coreei de Nord prin dialog şi de a coopera în acest sens.
China este cel mai important susţinător economic şi diplomatic al Coreei de Nord, deşi şi-a exprimat preocuparea în legătură cu testele cu rachete şi nucleare efectuate în mod repetat de Phenian, menţionează Reuters.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA , coreea de nord , japonia , China , Coreea de Sud , summit
Dată publicare: 24-12-2019 11:34