Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marea Britanie a semnat două acorduri de apărare reciprocă în cazul unei agresiuni cu Finlanda și Suedia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a semnat un angajament de apărare cu Finlanda și Suedia, ceea ce înseamnă că țările nordice pot conta pe ajutorul Regatului Unit.

”Dacă Suedia este atacată şi ne cere ajutorul, noi i-l vom oferi”, anunţă Johnson într-o conferinţă de presă comună cu Andersson.

"Dacă una dintre cele două ţări ar suferi un dezastru sau un atac, Marea Britanie şi Suedia şi-ar oferi asistenţă în multe feluri (...), incluzând mijloace militare", a precizat Magdalena Andersson.

Boris Johnson a declarat, la Helsinki, că NATO „nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”, adăugând că se află acolo „în scopul apărării reciproce”.

„Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat ecuația securității europene, a rescris realitatea noastră și remodelat viitorul. Am văzut sfârșitul perioadei post-Războiului Rece, iar invazia Ucrainei, din nefericire, a deschis un nou capitol”, a spus premierul.

Acesta a mai adăugat: „Acea invazie a eșuat deja din nouă motive. În primul rând, datorită spiritului de neînfrânt al ucrainenilor care au ripostat și au reunit lumea în spatele lor. În al doilea rând, datorită acelei lupte pentru libertate a ucrainenilor, acelei lupte eroice, care a unit lumea în condamnarea asaltului asupra valorilor noastre și ar fi corect să spunem că a apropiat Marea Britanie de Finlanda astăzi”.

Ulterior, premierul Boris Johnson a vorbit despre declarația pe care cele două țări au semnat-o miercuri: „Asta asigură faptul că cele două națiuni ale noastre își pot intensifica parteneriatul și îl pot duce la cote de neegalat”.

„Forțele noastre armate se vor pregăti, vor opera și vor exercita împreună, îmbinând capacitățile noastre de apărare și securitate și oficializând un angajament că vom veni mereu în ajutorul unul altuia. Acesta nu este un decalaj pe termen scurt, așa cum considerați apartenența la NATO, ci o asigurare de durată între cele două națiuni”, a mai spus acesta.

Ministrul britanic al Apărării a avertizat recent Rusia că Marea Britanie ar apăra Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două state nordice vor fi atacate, indiferent dacă sunt sau nu membre NATO.

"Este de neconceput ca Marea Britanie să nu intervină pentru susţinerea Finlandei sau a Suediei, dacă ar fi atacate vreodată, chiar şi în lipsa unui acord formal. Suntem naţiuni europene care împărtăşim aceleaşi valori, cu istorii îndelungate şi relaţii profunde", a declarat Ben Wallace, potrivit presei britanice.

Suedia şi Finlanda au rămas în afara NATO în timpul Războiului Rece, dar anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi invazia rusă în Ucraina au determinat cele dpuă state nordice să îşi reconsidere politicile de securitate, aderarea la NATO fiind din ce în ce mai probabilă.

Ambele ţări sunt îngrijorate că ar fi vulnerabile în timpul unui proces de aplicare, care ar putea dura până la un an până când cererea va fi aprobată de toţi membrii NATO.

Ministrul suedez de Externe Ann Linde a decalrat miercuri că Suedia a primit asigurări și din partea Statelor Unite că va beneficia de sprijin în perioada în care cele 30 de state membre NATO procesează o potenţială cerere de aderare la alianţă, a declarat miercuri, potrivit News.ro.

”Bineînţeles, nu voi intra în detalii, dar sunt foarte sigură că acum avem o asigurare din partea SUA”, a declarat Linde pentru televiziunea suedeză de la Washington, după întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken.

”Cu toate acestea, nu este vorba despre garanţii de securitate concrete, pe care le poţi obţine doar dacă eşti membru cu drepturi depline al NATO”, a adăugat ea.

Linde a refuzat să spună ce asigurări i-a oferit de la Blinken.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult