Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA vor închide temporar graniţa cu Mexic pentru migranţii clandestini. Decizia anunțată de Joe Biden

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe final de mandat, Joe Biden a anunțat cea mai dură măsură privind politica de imigrație.

Președintele american a semnat un decret prin care permite închiderea temporară a frontierei Statelor Unite cu Mexicul dacă solicitanțiii de azil care o traversează ilegal depășesc un număr-limită.

Pragul zilnic a fost stabilit la 2.500 de persoane. Tema spinoasă a fost abordată și de fostul președinte, Donald Trump, în precedenta campanie electorală.

Joe Biden, președintele SUA: „Imigranții nu vor mai putea primi azil la granița noastră sudică decât dacă îl solicită după ce au intrat, prin intermediul unui proces legal și bine stabilit".

Citește și
el nini
Unul dintre cei mai temuți asasini din Mexic, El Nini, a fost extrădat în Statele Unite

Anunțul făcut de liderul american restricționează drastic numărul migranților clandestini, care intenționează să ajungă în Statele Unite dinspre Mexic.

Ordinul prezidențial, care va intra în vigoare la miezul nopții, împiedică acordarea de azil celor care traversează ilegal granița, odată ce numărul acestora depăşeşte pragul zilnic de 2.500 de persoane. Media în aprilie a fost de aproximativ 4.200 pe zi. Cei care trec peste numărul stabilit vor fi deportați.

Vicente Gonzalez, guvernatorul statului Texas: „Această măsură ne va ajuta să ne securizăm frontiera".

Copiii neînsoțiți sunt excluși de la regulă, dar există temeri că acest lucru ar putea determina unele familii să-i trimită pe minori la frontieră singuri. În plus, există și riscul creșterii traficului de persoane.

Biden pare să ia exemplul fostului președinte Donald Trump, care în 2018 a făcut din tema imigranților ilegali o piatră de temelie a campaniei electorale din acea vreme.

Sora Norma Pimentel, director executiv, Caritasul Catolic al Văii Rio Grande: „Cred că este din cauza faptului că în curând vor fi alegeri și dacă nu arată o imagine diferită, atunci, ei (democrații), pierd".

Echipa de campanie a lui Trump a descris măsura anunţată de Casa Albă drept o încercare disperată a preşedintelui democrat de a atrage electoratul cel mai conservator.

Gustavo Valdes, corespondent CNN: „Președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, nu părea prea îngrijorat în această dimineață de anunțul făcut de președintele Joe Biden. Lopez Obrador a spus că deportările nu îl îngrijorează realmente, că e un lucru care se întâmplă zilnic și pot fi gestionate. De asemenea, el i-a asigurat pe mexicani că frontiera nu va fi închisă".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult