Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA spun că rușii atacă prostește. Lukașenko: Aceasta este prima armată a lumii, care luptă împotriva NATO, folosind Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ucraina nu va ceda teritorii într-un potențial acord de pace cu Rusia, spune președintele Zelenski. În timp ce luptele înverșunate continuă la Bahmut, civililor care au mai rămas în orașul asediat și bombardat li s-a cerut să plece de urgență.  

Pe de altă parte, lideri din întreaga lume participă vineri la o conferință de securitate, în Germania.

Pe frontul de est, pare că nu s-a schimbat nimic din felul în care rușii poartă războiul. Infanteria continuă să atace haotic, uneori fără sprijin.

Comunicare între diferitele unități lasă de dorit, iar rivalitatea dintre miliția Wagner și armata regulată rusă a atins apogeul.

Potrivit unor relatări, mercenarii Wagner au început să fie retrași de pe linia frontului în regiunea Bahmut, iar în locul lor au apărut parașutiști din trupele speciale ruse.

Kakha, soldat ucrainean: ”(Rușii) fac aceleași greșeli, iar și iar. Asta e situația. Așa se întâmplă de fiecare dată când atacă, nu e nicio diferență majoră".

Citește și
racheta moldova
Localnicii din orașul moldovenesc Briceni, terorizați de resturile de rachetă căzute lângă casele lor: Ne este frică | VIDEO

Lloyd Austin, secretarul Apărării: ”Rusia continuă să arunce un număr mare de trupe în regiune. Aceste trupe sunt prost echipate și prost antrenate și, din această cauză, suferă multe pierderi. Ne așteptăm ca situația să continue".

În cel mai recent atac aerian asupra infrastructurii ucrainene, rușii au folosit și modele vechi de rachete balistice, concepute pentru atacuri nucleare, dar cu focoasele nucleare scoase.

Lukașenko anunță când va intra Belarus în război alături de Rusia

Kievul consideră că asta se întâmplă pentru că Moscova nu mai are stocuri mari de rachete performante. Dar încearcă astfel, să epuizeze apărarea anti-aeriană.

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: ”(Rușii) cu siguranță schimbă tacticile. E din cauza epuizării resurselor, epuizării rachetelor în Federația Rusă. De aceea, astăzi au folosit rachete sovietice vechi pentru că mai au foarte puține rachete de mare precizie. Câteva Kalibr, astăzi a mai fost și o rachetă Onyx... doar vreo duzină de rachete care să aibă ceva valoare".

Putin s-a întâlnit vineri la Moscova cu președintele Belarusului, după ce declarațiile amenințătoare ale lui Alexandr Lukașenko au sporit și mai mult tensiunea.

Alexandr Lukașenko: ”Sunt pregătit să lupt alături de ruși, de pe teritoriul Belarusului, într-un singur caz: dacă cel puțin un soldat vine în Belarus de pe teritoriul Ucrainei să-mi omoare poporul. Voi folosi un limbaj civilizat, nu limbajul obișnuit. Aceasta se referă nu numai la Ucraina, ci și la ceilalți vecini ai noștri, care se comportă chiar și mai inadecvat. Dacă vor comite o agresiune împotriva Belarusului, va exista cel mai dur răspuns. Și războiul va căpăta o natură cu totul nouă”.

Putin s-a arătat îngrijorat de soarta copiilor din Ucraina ocupată de trupele sale

Lukașenko a vorbit cu jurnaliștii străini pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, o invazie care, acum un an, era lansată și de pe teritoriul Belarusului.

”Fred Pleitgen: De ce încă sprijiniți războiul?

Lukașenko: Aceasta este încă o întrebare retorică. Voi de ce sprijiniți Ucraina și pompați arme acolo, în loc să vă așezași la masa negocierilor, așa cum eu am sugerat. Trebuie să înțelegeți că aceasta este prima armată a lumii care luptă împotriva voastră, americani, europeni, practic împotriva NATO, folosind Ucraina. Iar ucrainenii nu sunt proști...”.

Volodimir Zelenski: ”Orice compromis teritorial ne-ar face mai slabi ca stat. Compromis cu Putin? Nu, pentru că nu există încredere”.

Între timp, Putin a ținut să-și arate îngrijorarea despre soarta copiilor din regiunile ucrainene anexate de Rusia.

Vladimir Putin: ”Crește numărul cererilor cetăţenilor noştri pentru adoptarea copiilor din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojie. Tragedia care se întâmplă în Donbas ne afectează copiii mici - este adevărat, din păcate - de opt ani, de când durează agresiunea flagrantă, din Donbas, împotriva poporului nostru. Desigur, copiii au suferit mult”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult