Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor militar de 60,8 de miliarde de dolari pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, marcând un progres semnificativ după luni de inactivitate pe Capitol Hill.  

Ajutorul pentru Ucraina a fost considerat ca parte a unui pachet de legi care include de asemenea 26 de miliarde de dolari pentru Israel și 8 miliarde de dolari pentru regiunea Indo-Pacifică, scrie Financial Times.

Legea privind Ucraina a fost adoptată de Camera Reprezentanților, sâmbătă după-amiază, cu un vot de 311-112, având sprijinul a 210 democrați și 101 republicani. Niciun democrat nu a votat împotriva pachetului de ajutor, în timp ce 112 republicani au votat împotrivă.

Ajutorul vine într-un moment critic pentru Kiev în războiul său împotriva forțelor de invazie ale Rusiei. Trupele Moscovei au preluat inițiativa pe câmpul de luptă, profitând de lipsa de arme și muniții a Kievului după eșecul contraofensivei Ucrainei de anul trecut și blocarea asistenței militare furnizate de SUA.

Comandanții ucraineni, aflați aproape de linia frontului în regiunea estică Donetsk, au declarat pentru Financial Times în această lună că erau disperați ca Congresul să aprobe pachetul de ajutor, unul dintre ei spunând că era o chestiune de „viață și moarte” pentru trupele sale. De luni de zile, aceștia raționează muniția în fața forțelor rusești care au un avantaj de aproape 10 la 1 în ceea ce privește artileria.

Citește și
Noi ajutoare militare pentru Ucraina, votate în congresul SUA. Armamentul e gata să fie livrat
Noi ajutoare militare pentru Ucraina, votate în congresul SUA. Armamentul e gata să fie livrat

Legea va fi acum trimisă Senatului, care se așteaptă să o aprobe la începutul săptămânii viitoare. Ulterior, va fi trimisă președintelui SUA, Joe Biden, pentru a fi semnată și transformată în lege. De asemenea, sâmbătă a fost aprobată o prevedere care ar putea duce la interzicerea platformei de social media deținute de chinezi, TikTok, în magazinele de aplicații din SUA. De asemenea, a fost inclusă legislație cu sancțiuni legate de Iran și Rusia.

Votul de sâmbătă pune capăt lunilor de inactivitate în Camera Reprezentanților, unde președintele Camerei, republicanul Mike Johnson, a refuzat să pună în discuție un alt proiect de lege privind ajutorul suplimentar pentru securitatea națională de 95 de miliarde de dolari, care fusese adoptat de Senat în februarie. Johnson a întâmpinat opoziție din partea republicanilor izolaționiști, care au o influență disproporționată în Congresul divizat.

Dar Johnson, un aliat al lui Donald Trump, a fost supus unei presiuni crescânde în ultimele săptămâni, în special după ce Iranul a lansat un atac aerian săptămâna trecută asupra Israelului, cel mai apropiat aliat al Washingtonului din Orientul Mijlociu.

Luni, Johnson a prezentat noul său plan de a împărți legislația aprobată de Senat în patru proiecte de lege separate, într-o încercare de a aplana conflictele dintre facțiunile partidului său republican.

Cu toate acestea, pachetul nu a reușit să câștige susținerea criticilor lui Johnson din propriul partid, în special a legislatorilor intransigenți precum Marjorie Taylor Greene, care se opun vehement acordării de noi ajutoare pentru Ucraina. Greene a amenințat că va introduce o „moțiune de vacanță”, care ar declanșa un vot de neîncredere față de președintele Camerei.

Poziția lui Johnson rămâne în pericol, iar dacă Greene ar forța un vot de neîncredere, el ar trebui să se bazeze pe sprijinul democraților pentru a-și păstra funcția de președinte al Camerei. Democrații nu au intervenit pentru a salva fostul președinte al Camerei, Kevin McCarthy, când acesta s-a confruntat cu o rebeliune anul trecut, dar au semnalat în ultimele zile că sunt deschiși să-l ajute pe Johnson dacă se va confrunta cu o provocare similară.

La începutul acestui an, Hakeem Jeffries, liderul democraților din Camera Reprezentanților, a prezis că va exista un „număr rezonabil” de democrați care consideră că Johnson „nu ar trebui să cadă”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult