Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA contrazic Ucraina: Nu există indicii că Rusia ar fi în spatele loviturii de stat din Niger

Statele Unite nu dispun de indicii conform cărora Rusia s-ar afla în spatele loviturii de stat din Niger, a anunţat marţi Casa Albă.

Statele Unite au în Niger un contingent de circa o mie de militari, a căror misiune principală este instruirea armatei Nigerului în lupta cu grupările jihadiste active în regiunea Sahel.

Potrivit unui oficial militar american citat de CNN, militarii americani sunt consemnaţi în interiorul bazei militare de la Agadez, în timp ce administraţia preşedintelui american Joe Biden caută soluţii pentru a fi repus în funcţie preşedintele Mohamed Bazoum, înlăturat miercuri de la putere printr-o lovitură de stat militară şi ţinut de atunci captiv de către puciştii conduşi de generalul Omar Tchiani, care s-a proclamat preşedinte, potrivit Agerpres.

Pe de alăt parte, Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Ucrainei, a declarat că Rusia se află în spatele loviturii de stat, conform Al Jazeera.

„Este acum absolut clar că Rusia se află în spatele așa-zisei "lovituri militare" din Niger. E o manevră obișnuită a rușilor: să distragă atenția, să profite de moment și să extindă conflictul”, a scris Podoliak pe Twitter.

„Rusia are un scenariu global pentru provocarea instabilității în scopul subminării ordinii globale de securitate”, a spus el.

„A venit timpul să tragem concluzia corectă: doar înlăturarea clanului lui Putin și schimbarea politicii în Rusia pot garanta ordinea și stabilitatea lumii”, a mai scris Podoliak.

Cu o zi în urmă, Kremlinul a transmis că situația din Niger este un „motiv de îngrijorare serioasă” după lovitura de stat, care a fost condamnată de mare parte din statele de pe glob, dar a fost bine primită de șeful mercenarilor din Wagner, Evgheni Prigojin, care are interese extinse în Africa.

Într-o discuție cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia solicită tuturor părților implicate în Niger să manifeste reținere și să revină cât mai rapid la ordinea legală.

Grupul Wagner nu a revendicat responsabilitatea pentru lovitura de stat, dar Prigojin a aplaudat preluarea conduceri țării de către militari.

Luptătorii lui Prigozhin au intervenit în multe state africane și au sosit recent în Republica Centrafricană înainte de un referendum constituțional.

Într-un mesaj audio transmis recent pe Telegram, Prigojin a afirmat că ceea ce s-a întâmplat în Niger „nu este nimic altceva decât lupta poporului din Niger cu coloniștii, care încearcă să le impună regulile și condițiile lor de viață și să-i țină în starea în care se afla Africa acum sute de ani."

„Astăzi, aceasta înseamnă practic obținerea independenței lor. Restul va depinde, fără îndoială, de cetățenii din Niger și de cât de eficientă va fi guvernarea, dar cel mai important lucru este că s-au eliberat de coloniști", a mai spus Prigojin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult