Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA continuă să înarmeze Taiwanul, în ciuda Chinei. Administrația Biden a aprobat o vânzare de 180 milioane de dolari

Administrația Biden a aprobat o ”potențială” vânzare de arme în valoare de 180 de milioane de dolari către Taiwan, pe fondul tensiunilor continue dintre această insulă și China, a anunțat miercuri Departamentul de Stat al SUA.  

Potrivit CNN, administrația a informat miercuri Congresul cu privire la aprobarea unei posibile vânzări de sisteme antitanc lansate de pe vehicule și a unor echipamente aferente către Biroul Reprezentanței Economice și Culturale din Taipei – avanpostul diplomatic al Taiwanului în Statele Unite – a precizat Departamentul de Stat.

„Această vânzare servește intereselor naționale, economice și de securitate ale SUA prin sprijinirea eforturilor continue ale beneficiarului de a-și moderniza forțele armate și de a menține o capacitate defensivă credibilă. Vânzarea propusă va ajuta la îmbunătățirea securității destinatarului și va ajuta la menținerea stabilității politice, a echilibrului militar și a progresului economic în regiune” - se arată în comunicat.

Washington-ul a furnizat de multă vreme arme acestei insule, în conformitate cu termenii Legii relațiilor SUA cu Taiwan. Cu toate acestea, este probabil ca această mișcare să provoace furie din partea Beijingului, care vede Taiwanul un teritoriu al Chinei.

În septembrie, administrația SUA a aprobat vânzări de arme de peste 1,1 miliarde de dolari către Taiwan, cea mai mare din mandatul președintelui Joe Biden, în care au fost incluse până la 60 de rachete anti-navă și până la 100 de rachete aer-aer.

Citește și
avioane rusesti
De Crăciun, China a desfășurat 71 de avioane de luptă în jurul Taiwanului, acuză Taipeiul

Vânzarea a avut loc la scurt timp după ce tensiunile dintre China și SUA s-au aprins din cauza vizitei președintelui Camerei, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul lunii august.

În august 2021, administrația a propus o vânzare de arme către Taiwan, constând din 40 de sisteme de obuze autopropulsate medii M109A6 și echipamente aferente.

Vestea celei mai recente aprobări vine după ce Biden a semnat săptămâna trecută un nou proiect de lege de apărare, care include stabilirea unui program de modernizare a apărării pentru Taiwan, pentru a descuraja China.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult