Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA au acuzat Beijingul de acțiuni „provocatoare” și „iresponsabile” după ce ar fi simulat un atac asupra Taiwanului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite au acuzat Beijingul de acțiuni „provocatoare” și „iresponsabile”, după ce Taiwanul a susţinut că forţele militare chineze au simulat un atac asupra insulei.

Ca răspuns, Taiwanul a desfăşurat propriile sale nave şi avioane de luptă. Tensiunile au crescut la cote fără precedent după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi - în insula pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă, și susține că până la urmă o va recupera.

Reacţia Chinei a însemnat pornirea unor manevre militare agresive, care au înconjurat Taiwanul. Navele şi avioanele chineze au depăşit linia mediană care separă, neoficial, insula taiwaneză de China continentală.

Nr.3 în SUA, Nancy Pelosi a declanşat indignarea Chinei prin vizita sa marţi şi miercuri, cea mai importantă a unui ales american în Taiwan în ultimii 25 de ani. Beijingul a reacţionat suspendând o serie de discuţii şi cooperări bilaterale sino-americane, în special în domeniile schimbărilor climatice şi apărării.

Armata chineză a lansat de asemenea cele mai importante exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice în ceea ce analiştii consideră a fi o simulare de blocare şi de invadare a Taiwanului.

"Exerciţiile practice comune în mare şi în spaţiul aerian care înconjoară insula Taiwan se încheie duminică, potrivit prevederilor", a declarat Comandamentul Est al armatei chineze, care acoperă spaţiul maritim estic al ţări şi deci Taiwanul.

Exerciţiile au vizat "să testeze puterea de foc comună asupra terenului şi capacităţile de lovire aeriană cu rază lungă de acţiune", menţionează comandamentul armatei chineze într-un comunicat duminică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult