SUA, apel către Zelenski. De ce le cer americanii ucrainenilor să mai amâne contraofensiva împotriva forţelor ruse
Informația vine de la un oficial de rang înalt al administraţiei Biden, citat de Reuters sub rezerva anonimatului.
Discuţiile SUA cu Ucraina privind o eventuală contraofensivă au avut loc în contextul în care Washingtonul se asigură că ucrainenii dedică mai întâi suficient timp pentru a se antrena cu cele mai noi arme furnizate de Statele Unite, a declarat oficialul citat de Reuters. Americanii consideră că o ofensivă ar avea mai multe şanse de succes dacă ucrainenii ar profita de pregătire şi de infuzia semnificativă de armament nou.
O delegaţie americană de rang înalt, din care au făcut parte adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman şi adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jon Finer, s-a aflat la Kiev zilele trecute pentru discuţii cu oficiali ucraineni.
Statele Unite au anunţat joi că vor trimite sute de vehicule blindate în Ucraina pentru a fi folosite în luptă. Vremea rea din timpul iernii a încetinit luptele pe linia frontului, deşi gerul întăreşte solul şi ar putea deschide calea pentru ca oricare dintre părţi să lanseze o ofensivă cu echipamente grele, a declarat recent Serhii Haidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, potrivit News.ro.
Un aspect de luat în considerare pentru ucraineni, a spus oficialul citat de Reuters, este cât de mult vor continua să investească în apărarea Bahmutului într-un moment în care se pregătesc pentru o contraofensivă, pentru a încerca să-i scoată pe ruşi din zonele pe care le deţin în sudul Ucrainei. Oficialii americani lucrează cu ucrainenii la acest compromis, a declarat oficialul american.
Convingerea la Washington este că Ucraina a cheltuit resurse considerabile pentru apărarea oraşului Bahmut, dar există o mare posibilitate ca ruşii să-i împingă în cele din urmă pe ucraineni afară din oraş. Dacă acest lucru se va întâmpla, nu va duce la nicio schimbare strategică majoră pe câmpul de luptă, consideră administraţia SUA.
Pe de altă parte, oficialii americani sfătuiesc Ucraina să-şi ajusteze modul în care duce războiul, renunţând de pildă să mai încerce să răspundă Rusiei foc cu foc la fiecare atac de artilerie, deoarece, în cele din urmă, Moscova va obţine avantajul prin uzură, a mai explicat oficialul. Acesta este motivul pentru care ultima livrare de armament din partea SUA include vehicule blindate, pentru că ele vor ajuta Ucraina să-şi schimbe modul în care duce războiul, a punctat oficialul.
El a declarat că Statele Unite îşi menţin decizia de a nu furniza tancuri Abrams Ucrainei în acest moment, pe fondul controversei cu Germania pe tema tancurilor Leopard. Oficialul a explicat că Statele Unite nu intenţionează în acest moment să trimită tancuri Abrams în Ucraina, deoarece acestea sunt costisitoare şi dificil de întreţinut.
Preşedintele Joe Biden, care a aprobat săptămâna aceasta un nou pachet de armament pentru Kiev în valoare de 2,5 miliarde de dolari, a declarat reporterilor de la Casa Albă, atunci când a fost întrebat dacă susţine intenţia Poloniei de a trimite Ucrainei tancuri Leopard de producţie germană, că "Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie".