Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA anunță că Ucraina „face progrese constante” în contraofensivă. Moralul soldaților, tot mai ridicat: „Vom câștiga”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„NATO nu se va lasă atrasă în războiul ruso-ucrainean", dă asigurări șeful Pentagonului la sfârșitul reuniunii miniștrilor Apărării din Alianța Nord-Atlantică.

Pe de altă parte, în discursul ținut la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin s-a contrazis de mai multe ori. Susține că Rusia are o inflație și o rată a șomajului mai mici decât ale Occidentului și că țara își acoperă nevoile.

Dar tot Putin se plânge de lipsa personalului calificate și lasă poarta deschisă pentru companiile străine care s-au retras din Rusia după invadarea Ucrainei.

Forțele aeriene ucrainene au doborât, vineri dimineață, "șase rachete Kinjal, șase rachete de croazieră Kalibr și două drone de recunoaștere, lansate de ruși când tocmai sosise în Kiev o delegație de lideri africani - din Senegal, Egipt și Africa de Sud. Toți au fost duși într-un adăpost antiaerian. Veniți cu gândul de a media pacea, oaspeții vor fi primiți sâmbătă, la Sankt Petersburg, și de Vladimir Putin.

„Toți ne dorim victoria”

Până la pace, de actualitate rămâne războiul. Forțele ucrainene și-au intensificat asalturile în cel puțin trei direcții și raportează noi progrese.

Citește și
jens stoltenberg
Secretarul general al NATO: Este un „moment critic” pentru războiul din Ucraina

Soldat ucrainean: Ne-a luat două zile să avansăm cinci kilometri. Rușii și-au pregătit tranșee și fortificații solide. Dar loviturile intense de artilerie i-au pus pe fugă până la urmă.

Reporter: Credeți că puteți câștiga războiul?

Soldat ucrainean: Suntem 100% convinși. Avem moralul la cote înalte. Toți ne dorim victoria!

Generalul Milley, președintele Statului Major Întrunit: „Ucraina și-a început atacul și face progrese constante. Este o luptă foarte dificilă, care va dura probabil o perioadă de timp considerabilă, cu un cost ridicat”.

Atât în termeni de pierderi umâne, cât și echipamente.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Vor mai fi pierderi pe câmpul de luptă. Dar cred că rușii ne-au arătat aceleași cinci vehicule distruse de o mie de ori din zece unghiuri diferite”.

Ucrainenii analizează rachetele trase de ruși asupra Kievului

Între timp, la Kiev, sunt examinate minuțios rămășițele rachetelor rusești căzute în Ucraina.

Sam Kiley, corespondent CNN: „Oleksandr îmi spune că aceste două rachete, oricât de enorme și complexe ar fi, sunt de fapt momeli. Sunt folosite de ruși pentru a trage pe distanțe enorme, încercând să distragă atenția apărării aeriene ucrainene, astfel încât alte rachete, mai periculoase, să poată trece neobservate”.

Fiecare proiectil are o poveste sumbră. De exemplu, o rachetă de tip Tochka poate transporta o jumătate de tonă de explozibil. Una asemănătoare a lovit gara Kramatorsk, omorând peste 50 de persoane.

Sam Kiley, CNN: „Această dronă poate purta 40 kg de explozibil de mare putere. Aici e scris, în rusă, un joc de cuvinte. Pe o aripă scrie 'nu atingeți', dar dacă îndepărtezi o literă, cuvântul rămas se traduce 'nu suntem frați', un mesaj pentru ucraineni”.

Dronele iraniene Shaed sunt printre cele mai comune prazi. Oleksandr și colegii lui le demontează, le analizează componentele și sistemele de navigație și, de fiecare dată, găsesc în interior piese fabricate în țări terțe, în ciuda sacțiunilor impuse Iranului și Rusiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult