Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ambasadorul SUA la NATO: "Nu vorbeam de un atac preemptiv împotriva Rusiei”

Ambasadorul SUA la NATO a venit cu o precizare la declarațiile de marţi în care a dăduse de înțeles că ar putea fi efectuate operațiuni militare pentru eliminarea unor rachetelor ruseşti care ar încălca prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediar

"Nu vorbeam de un atac preemptiv împotriva Rusiei. Ce voiam să spun este ca Rusia trebuie să se întoarcă la respectarea tratatului INF sau vom fi nevoiţi să îi egalăm capabilităţile pentru a proteja interesele SUA şi NATO. Situaţia actuală, cu Rusia în violarea evidentă a prevederilor, este nesustenabila", a precizat Kay Bailey Hutchison într-un mesaj postat pe Twitter, marţi.

Mesajul ambasadorului a fost postat după ce, în prealabil precizase că: "Vom lua în calcul capabilitatea de eliminare a rachetei care ar putea lovi oricare dintre ţările noastre".

Atunci, Kay Bailey Hutchison făcuse referire în mod special la dezvoltarea rachetei cunoscute în Rusia sub denumirea de Novator 9M729 (NATO a desemnat-o ca "SSC-8").

Conform estimărilor Statelor Unite, Novator 9M729 are avea o rază de acţiune de până la 5.500 de kilometri, încălcând astfel prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Citește și
teste cu racheta Bulava
NATO acuză Rusia că are un nou tip de rachete, iar SUA amenință că le-ar putea distruge

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) interzice toate rachtele nucleare sau convenţionale de rază medie care pot parcurge distanţe între 1.000 şi 5.000 de kilometri.

Tratatul mai interzice şi rachetele de rază scurtă care pot parcurge distanţe între 500-1.000 de kilometri. Tratatul nu se aplică, însă, şi rachetelor lansate din sau de pe apă.

Declaraţiile ambasadorului american la NATO veniseră și cu puţin timp înainte de sumitul NATO-Rusia. Precum şi în contextul în care Rusia a avertizat de mai multe ori cu retragerea din tratatele de limitare al armamentului nuclear - Rusia deţine cel mai mare arsenal de arme nucleare.

Oricum, nu este prima oară când Statele Unite le atrage oficialilor ruşi de faptul că racheta Novator 9M729 încalcă prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Încă din decembrie 2017, mai mulţi experţi şi oficiali americani au ieşit public cu un raport produs în 2016 în care se arată că Novator 9M729 încalcă prevederile IFN.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult