Studiu: Seceta extremă din nordul Italiei reflectă clima din Etiopia
Analiza imaginilor și a datelor din satelit de către oamenii de știință dezvăluie modul în care încălzirea globală creează un „efect de lovitura de bici”, creând extreme neregulate.
Analiza datelor climatice publicate de universitățile WaterAid și Cardiff și Bristol constată că, în condițiile presiunilor climatice extreme, zonele care se confruntă cu secete frecvente sunt acum mai predispuse la inundații frecvente, în timp ce alte regiuni istoric predispuse la inundații suferă acum secete mai frecvente.
Regiunea sudică Shabelle din Etiopia, care între anii 1980 și 2000 a cunoscut numeroase perioade de inundații, prezintă o schimbare către secetă prelungită și severă, arată analiza, publicată marți.
Râul Shabelle, care este o sursă majoră de apă pentru Somalia, a cunoscut recent cele mai grave condiții de secetă din Cornul Africii. Creșterea secetelor se oglindește în nordul Italiei, iar cercetarea arată că numărul de secete intense experimentate de ambele zone s-a dublat din 2000.
Însă, ca parte a ceea ce cercetătorii descriu drept o „inversare a pericolului climatic”, secetele din ambele regiuni sunt urmate de ploi extreme care provoacă inundații devastatoare, care au avut loc în regiunea Lombardia din Italia în această vară.
Cercetarea a examinat frecvența și amploarea pericolelor de inundații și secetă în ultimii 41 de ani în locații din șase țări: Pakistan, Etiopia, Uganda, Burkina Faso, Ghana și Mozambic. Italia a fost inclusă ca o comparație europeană.
Inversarea extremelor climatice este experimentată de milioane de oameni care trăiesc în unele dintre cele mai sărace zone ale lumii, unde comunitățile sunt adesea prost echipate pentru a le face față, spun cercetătorii.
Tim Wainwright, directorul executiv al WaterAid, a declarat că criza climatică a fost o criză a apei în întreaga lume. „Clima noastră a devenit din ce în ce mai imprevizibilă, cu consecințe devastatoare”, a spus el.
„De la terenurile agricole afectate de secetă până la așezările devastate de inundații, comunitățile din Pakistan, Burkina Faso, Ghana și Etiopia se confruntă cu efecte alarmante ale schimbărilor climatice; Uganda se confruntă cu inundații din ce în ce mai catastrofale, iar Mozambic cu o combinație haotică a ambelor extreme”.
Cercetarea a fost publicată în ajunul conferinței ONU privind schimbările climatice Cop28, unde fondurile pentru a ajuta comunitățile să se adapteze și să devină mai rezistente la extremele schimbărilor climatice vor fi din nou pe ordinea de zi.
Sursa: The Guardian
Dată publicare: 14-11-2023 08:52