Studiu OMS: Remdesivirul „are efect foarte mic sau inexistent” pentru pacienții cu Covid-19
De asemenea, studiul, descris ca fiind concludent și dezamăgitor în același timp, relevă faptul că tratamentul nu ajută pacienții infectați cu Covid-19 să se recupereze mai repede, conform CNN.
Până acum, remdesivirul a fost singurul tratament care părea că are efect în lupta contra Covid-19. Din acest motiv, era singurul medicament care a fost aprobat în regim de urgență pentru tratarea pacienților din Statele Unite, printre care și președintele Donald Trump.
Studiul efectuat de OMS a verificat patru tratamente împotriva Covid-19: remdesivir, hidroxiclorochina, interferon și tratamentul specific pentru HIV, compus din lopinavir și ritonavir.
Niciunul dintre aceste tratamente nu a ajutat pacienții să trăiască mai mult sau să iasă din spital mai repede.
Studiul a luat în considerare factori precum impactul tratamentelor asupra mortalității, necesitatea ventilării și durata spitalizării.
„Pentru fiecare medicament din studiu, efectul asupra mortalității a fost dezamăgitor de nepromițător”, a anunțat OMS într-un comunicat.
Mai multe studii au demonstrat până acum că hidroxiclorochina, un medicament anti-malarie, nu are niciun efect asupra pacienților cu Covid-19.
La studiu au participat peste 11.000 de pacienți infectați cu Covid-19 din 30 de țări.
Compania Gilead, realizatorul studiului, a anunțat că studiul OMS nu demonstrează că remdesivirul, vândut sub brandul Veklury, nu are nicun efect.
„Datele par inconsistente cu alte dovezi solide din mai multe studii publicate, care validează beneficiile Veklury. Suntem îngrijorați că aceste date nu au trecut printr-un proces de verificare riguros pentru a permite o discuție științifică”, a anunțat Gilead prin intermediul unui comunicat.