Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu. Câte zile din viață pierd bucureștenii din cauza aglomerației din trafic. Capitala, inclusă într-o ierarhie negativă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne menținem pe primele locuri în topuri, însă nu în cele cu care ne putem mândri. Un studiu recent arată că Bucureștiul este pe locul 19 într-un clasament în care au fost incluse 989 de orașe, atunci când vine vorba de aglomerația din trafic.

Dacă în ultima vreme, lucrurile păreau că merg într-o direcție mai bună, acum, specialiștii spun că am revenit la situația de dinaintea pandemiei.

Am făcut un experiment și am pornit de pe Bulevardul Pache Protopopescu la grădina zoologică din Băneasa. Distanța de 11 km poate fi parcursă în jumătate de oră, când traficul este liber. Însă, în miezul zilei nouă ne arată aproape 50 de minute, iar seară, o oră și jumătate.

În Capitală, în cursul săptămânii, aproape orice distanță se face într-un timp mult mai mare din cauza aglomerației.

Într-un studiu realizat recent despre aglomerația din trafic a orașelor din lume, Bucureștiul se situează pe locul 19, dintr-un total de 989 de orașe și sapte în Europa, cu 91 de ore, adică patru zile pierdute peste timpul necesar.

Citește și
conectat
Cum poate fi rezolvată problema traficului infernal din București. Soluția unei echipe de IT-iști români

Top 3 cele mai congestionate orașe din lume:

1) Londra - 156 de ore pierdute 2) Chicago - 155 de ore pierdute 3) Paris - 138 de ore pierdute

Marian Ivan, specialist mobilitate urbană: „Este foarte grav faptul că suntem în acest top pentru că Bucureștiul, România încă nu a ajuns la gradul de motorizare al Uniunii Europene. Dacă noi nu știm să gestionăm actualul număr de mașini la această suprafață și la această populație, este clar că atunci când nivelul de motorizare va ajunge la actualul nivel al UE situația va fi mult mai gravă”.

Cel mai recent raport arată că în anul 2022 în București erau înmatriculate 1,5 milioane de autoturisme, iar în județul Ilfov aproape 300.000. Cifrele sunt alarmante, având în vedere că orașul are o capacitate de cel mult 400.000 de autoturisme.

Iar aici se adaugă și cei care tranzitează orașul. Plus mașinile parcate pe trotuar sau la întâmplare care îngreunează traficul.

Avem 10 milioane de autoturisme la nivel national și doar 1,3 milioane de locuri în parcări publice pentru ele, arată studiul unei companii specializate în soluții de administrare parcărilor. Numai jumătate dintre orașele țării au locurile de parcare inventariate, marcate și taxate.

În unele orașe au apărut parcările publice cu plata și cu senzori.

Pentru a reduce aglomerația, autoritățile locale din marile orașe încearcă să îi încurajeze pe oameni să folosească transportul în comun. De asemenea, responsabilii au mărit tarifele la parcările din zonele centrale au impus sensul unic pe mai multe străzi, au creat benzi speciale pentru mijloacele de transport public și au extins pistele de biciclete.

Reporteri: Robert Hoară, Electra Ghiza, Marilena Iordache.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult