Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Strategia Israelului împotriva „cercului de foc” al Iranului. Cum vrea să pună capăt amenințărilor de la graniță

Your browser doesn't support HTML5 video.

Israelul este în alertă maximă de securitate după ce Iranul a început să lanseze rachete balistice spre Tel Aviv. Luni seară, unități de elită ale IDF au început o incursiune în Liban pentru a anihila Hezbollah.

Ministerul Român de Externe și-a reînnoit apelul adresat cetățenilor români dea părăsi Libanul.

„Cetățeni ai Israelului, ne aflăm în mijlocul unei campanii împotriva axei răului, condusă de Iran. Acestea sunt zile de mari realizări și mari provocări. Ceea ce vă cer este două lucruri: Primul - să respectați strict directivele comandamentului din prima linie, acestea salvează vieți. Și al doilea - să rămânem uniți”, declara Beniamin Netanyahu marți dimineață.

Marți dimineață, Hezbollah a lansat un baraj de rachete atât în nordul, cât și în centrul Israelului. Sirenele au răsunat în Tel Aviv și orașele învecinate, generând panica pe străzi, în curțile școlilor ori pe șosele. Cel puțin un proiectil a căzut pe autostrada.

A fost prima reacție a grupării șiite, după ce, în cursul nopții, trupe și tancuri israeliene au trecut granița libaneză, înaintând cât pentru „o scurta plimbare”, potrivit formulării unui responsabil militar. Operațiunea părea să se concentreze asupra unor mici așezări libaneze din zona frontierei, la nord de orașul israelian Metula.

Citește și
beirut
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului
Strategia Israelului împotriva „cercului de foc” al Iranului

Armata a făcut publice imagini filmate cu ocazia incursiunilor făcute de comando-urile israeliene în ultimele luni în sudul Libanului, că pregătire pentru manevrele terestre inițiate azi-noapte. Soldații au găsit o întreagă infrastructura pregătită de Hezbollah drept bază de lansare pentru o invazie în nordul Israelului, după modelul atacului comis de Hamas pe 7 octombrie. Israelienii au distrus tuneluri, lansatoare de rachete și depozite de muniții.

Operațiunea terestră a primit aprobarea guvernului Netanyahu, după consultări cu Statele Unite, care au insistat că incursiunea să fie cât mai limitată posibil.

Thomas Friedman, analist: „Unul dintre obiectivele operațiunii e legat de Iran și de așa-numitul „cerc de foc” dezlănțuit de Teheran în jurul Israelului, prin acoliții lor: rebelii houthi, milițiile șiite din Irak, Hamas și Hezbollah. Israelul distruge Hezbollah în speranța că asta va antrena năruirea întregii rețele inamice, făcându-i și pe iranieni să bata în retragere. Este o strategie foarte riscantă, dar cred că despre asta e vorba”.

Israelienii au transmis civililor libanezi să stea la nord de râul Litani pentru a nu se afla în bătaia focului. Acest lucru oferă o idee despre amploarea potențială a operațiunii israeliene. Unele secțiuni ale râului Litani se află la trei kilometri de granița israeliană, în timp ce alte porțiuni sunt la aproximativ 24 de kilometri.

Iranul și-ar fi informat aliații de atacul asupra Israelului

Americanii și israelienii au declarat în ultimele zile că un atac iranian cu rachete balistice urma să aibă loc asupra mai multor ținte din Israel. De altfel, Iranul a informat mai multe state cu privire la amploarea și momentul atacului său anticipat asupra Israelului, a declarat un oficial al Departamentului de Apărare al SUA pentru Sky News Arabia.

Oficiali israelieni declarau că țintele atacului iranian pot fi trei baze aeriene militare, precum și un sediu de informații din nordul Tel Avivului, care a fost evacuat. Cele trei baze au fost și ele evacuate.

Potrivit postului israelian Channel 12, autoritățile de la Tel Aviv luau în calcul că atacul avea potențialul de a avea o amploare similară cu cel din aprilie. Pentagonul a transmis că imaginile din satelit arată că Iranul a echipat un număr mare de rachete balistice pentru acest atac.

Statele Unite au observat mișcări suplimentare de lansatoare de rachete în Iran în vederea pregătirii pentru un atac iminent în ultimele zile, în urma uciderii liderului Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, care a fost ucis în Beirut. Iranul se pregătește pentru a lansa un atac asupra Israelului în termen de 12 până la 24 de ore încă din august, după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran pe 31 iulie.

SUA își anunță sprijinul pentru Israel

Statele Unite declarau că sunt pregătite să facă tot ce pot pentru a ajuta Israelul să intercepteze orice atac din partea Iranului, a declarat un oficial american pentru CNN. Aviația israeliană, la rândul său, susținea că este pregătită să riposteze violent și să atace ținte militare din Iran. Pe listă sunt centrale nucleare cum e cea de la Natanz și baza din insula Kharg, un punct esențial pentru rețeaua de export petrolier a Iranului. Că urmare a situației actuale de securitate, Ambasada SUA a transmis tuturor angajaților guvernului american și familiilor lor să se adăpostească, până la noi ordine.

Ayatollahul Khamenei vă conduce rugăciunea de vineri, la Teheran, și vă ține o predică prin care e de așteptat să stabilească strategia Iranului împotriva Israelului. El face acest lucru doar în circumstanțe extraordinare, ultima dată fiind în 2020, după uciderea generalului Suleimani.

Pe de altă parte, oficiali din domeniul apărării din SUA au declarat pentru CBS News că în prezent există mai multe capacități militare americane în regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv 40.000 de soldați americani, mult mai mulți decât erau atunci când Iranul a lansat atacul său direct cu rachete asupra Israelului în luna aprilie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult