Austriecii care refuză vaccinarea anti-Covid riscă amenzi uriașe. Franța, măsuri drastice pentru nevaccinați
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar în Austria, de luna viitoare, adulții care nu se vaccinează anti-Covid riscă amenzi de până la 3.600 de euro.
De la 1 februarie, în Austria, vaccinarea va fi obligatorie începând cu vârsta de 18 ani. Aplicarea acestei măsuri se va desfăşura în trei etape. „Va exista o etapă de început, de adaptare, în care oamenii vor avea ocazia de a se vaccina, de a se convinge pentru că le vom oferi informaţii suplimentare mai mult decât facem acum”, a declarat cancelarul Austriei.
Autorităţile austriece vor notifica printr-o scrisoare fiecare familie, iar de la jumătatea lunii martie poliţia va începe să-i controleze direct pe oameni. Dacă nu fac dovada imunizării, riscă amenzi de până la 600 de euro.
În cazul în care aceste măsuri nu vor creşte rata de vaccinare la nivel naţional, guvernul va trece la cea de-a treia fază: îi vor notifica pe "nesupuși" că au fost programați la vaccinare. Dacă nu se prezintă, amenzile vor urca până la 3.600 de euro.
În Germania, un proiect similar, susținut de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar urma să fie dezbătut în Bundestag la sfârşitul lunii ianuarie.
În schimb, parlamentul francez a adoptat definitiv, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare.
Legea impune ca toate persoanele de peste 16 ani să facă dovada vaccinării pentru acces la activităţi recreative, restaurante şi baruri, târguri, locuri turistice şi în transportul public inter-regional.
„În unitatea noastră sunt internați aproape exclusiv nevaccinați. Unii dintre ei pun la îndoială diagnosticul de COVID. Le spunem că au COVID și nu ne cred. Nici rudele lor”, a transmis un medic de la Strasbourg University Hospital.
La randul ei, Italia a impus obligativiateta vaccinării pentru toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, cu excepţia celor recent vindecaţi.
Iar începând din 10 ianuarie, toți italienii trebuie să prezinte dovada imunizării pentru accesul în transportul public, hoteluri, piscine, săli de sport, restaurante, târguri şi congrese. Doar la locul de muncă mai este posibil accesul cu teste negative. În Peninsulă, încă din vara trecută, vaccinarea era obligatorie pentru cadrele medicale, profesori și forţele de ordine.
În sfarșit, Grecia aplică începând de luni amenzi pentru persoanele de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate. Cei vizați trebuie să plătească o taxă lunară de 100 de euro dacă nu vor să se vaccineze. Sumele colectate vor fi folosite pentru a sprijini spitalele din Grecia.
Danemarca a mai relaxat din măsurile anti-COVID
Odată intrată în vigoare, în jur de 20 ianuarie, legea impune ca toate persoanele de peste 16 ani să facă dovada vaccinării pentru acces la activităţi recreative, restaurante şi baruri, târguri, locaţii turistice şi în transportul public inter-regional. Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.
Pe de altă parte, Danemarca a redeschis locurile de divertisment şi culturale, în ciuda numărului mare de contaminări. Vizitatorii trebuie să poarte mască de protecţie şi să facă dovada certificatului COVID.
Cu o populaţie de 6 milioane de locuitori, Danemarca a înregistrat în ultima perioadă, zilnic, peste 20.000 de noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, oficialii din domeniul sanitar susţin că infectările au ajuns la o fază de platou, în condiţiile în care numărul de pacienţi internaţi în spital cu COVID-19 pare să se fi stabilizat.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus , austria , amenzi , vaccinare obligatorie
Dată publicare: 17-01-2022 07:28