Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statele Unite eliberează un aliat al președintelui Maduro din Venezuela, în schimbul lui ”Leonard Grasul” și alți prizonieri

Statele Unite au eliberat miercuri din închisoare un acuzat de spălare de bani apropiat de președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, în schimbul trimiterii acasă a 10 prizonieri americani.

De asemenea, în SUA va fi trimis un antreprenor din domeniul apărării aflat în centrul unei conspirații masive de mită care a provocat un mare scandal în Marina americană, potrivit președintelui Joe Biden, citat de CNBC News.

De asemenea, guvernul Maduro a eliberat 20 de prizonieri politici din Venezuela ca parte a acordului.

Biden a declarat că Venezuela a fost de acord să îl trimită în custodia SUA pe fostul fugar Leonard Francis, cunoscut și sub numele de "Leonard Grasul", care s-a aflat în centrul unui scandal la nivel înalt oficial al administrației, numit "una dintre cele mai nerușinate conspirații de mită din istoria Marinei americane".

Francis, care este din Malaezia, a fugit din arestul la domiciliu din San Diego în septembrie 2022, iar apoi a călătorit în Cuba și Venezuela cu planul de a ajunge în Rusia.

Citește și
Nicolas Maduro
Pericol de război în America de Sud. Președintele Venezuelei a mobilizat armata și vrea să anexeze o provincie din Guyana

Din 2004 până în 2013, Francis a recompensat ofițeri superiori ai Marinei cu prostituate, călătorii de lux, trabucuri cubaneze, carne de vită Kobe și alte cadouri, pentru că i-au furnizat informații confidențiale în beneficiul companiei sale, au susținut procurorii.

Într-o declarație făcută miercuri, Biden a declarat că Francis "se va confrunta acum cu justiția pentru crimele pe care le-a comis împotriva guvernului SUA și a poporului american".

Alex Saab, prizonierul de origine columbiană eliberat de SUA în Venezuela, aștepta să fie judecat la tribunalul federal din Miami sub acuzația de conspirație pentru spălare de bani, în legătură cu o presupusă schemă de mită în Venezuela care a deturnat 350 de milioane de dolari.

Saab, care a fost acuzat de Departamentul Trezoreriei SUA că a permis obținerea de profituri corupte de către președintele autocrat al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost reținut fără cauțiune de la extrădarea sa din arhipelagul african Cabo Verde, în octombrie 2020.

În decembrie anul trecut, un judecător federal a respins argumentele potrivit cărora dosarul penal împotriva lui Saab ar trebui să fie respins pe motiv că acesta ar avea imunitate diplomatică din partea Venezuelei.

Venezuela, ca parte a acordului anunțat miercuri, a fost de acord, de asemenea, să îl elibereze pe Roberto Abdul, pe care guvernul lui Maduro l-a arestat pentru presupusă trădare la începutul acestei luni, din cauza implicării sale în campania prezidențială a Mariei Corina Machado, aflată în opoziție.

Venezuela a emis mandate de arestare pentru alte câteva persoane implicate în campania acesteia.

Secretarul de stat american Antony Blinken nu a abordat în mod direct aceste informații, dar a declarat că obținerea eliberării prizonierilor americani de la bord a fost o "prioritate când vine vorba de Venezuela".

"Și sperăm să avem vești bune de împărtășit, probabil mai târziu în cursul zilei de astăzi", a spus Blinken.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat: "Nimic nu este mai important pentru președintele Biden decât siguranța și securitatea americanilor de peste hotare".

"Pe măsura acestei obligații, trebuie să facem tot ce putem pentru a-i aduce pe cei care sunt reținuți în străinătate în mod nejustificat acasă cu familiile lor, acolo unde le este locul", a spus Kirby. "Uneori, asta înseamnă că trebuie să iei unele decizii dificile".

În 2019, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că Saab și partenerul său de afaceri, Alvaro Pulido, "i-au permis [lui Maduro] și regimului său ilegitim să profite în mod corupt de pe urma importurilor de ajutoare alimentare și a distribuției acestora în Venezuela".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult