Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statele Unite retrag încă 1.000 de militari din Siria. "Nu vrem războaie nesfârşite"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunţat duminică retragerea a circa 1000 de militari americani din nordul Siriei, în urma operațiunii lansate de Turcia.

Şeful Pentagonului a declarat că trupele SUA vor fi retrase din ordinul preşedintelui Donald Trump, deoarece situaţia este nesustenabilă pentru militarii care ar putea fi prinşi între forţele kurde şi armata turcă.

Esper a precizat ulterior că este vorba de mai puţin de 1000 de soldaţi. El a susţinut că Washingtonul nu i-a abandonat pe kurzi.

Turcia a bombardat vineri o zonă din apropiere de Kobane, în nordul Siriei, unde se afla o poziţie a forţelor armate americane, a comunicat Departamentul Apărării Statelor Unite.

Kurzii au anunţat că aproximativ 800 de apropiaţi ai jihadiştilor din Statul Islamic au evadat dintr-un lagăr de refugiaţi, profitând de haosul provocat de ofensiva turcă.

Citește și
kurzi
Damascul trimite trupe în nordul țării în fața ofensivei turce

Trump nu a comentat retragerea duminică, însă a justificat pe Twitter strategia încheierii implicării SUA în „războaie nesfârşite”. Președintele a arătat că Turcia luptă cu kurzii de zeci de ani și a promis că va urmări îndeaproape situaţia.

Şeful Casei Albe a anunţat pe 6 octombrie retragerea trupelor americane din nordul Siriei. Până şi cei mai apropiaţi aliaţi republicani ai lui Trump şi-au exprimat indignarea faţă de această decizie, iar lunea trecută, preşedintele şi-a schimbat poziţia, ameninţând că „va şterge de pe faţa pământului” economia Turciei dacă ofensiva militară „depăşeşte limitele”.

Vineri, Washingtonul a făcut cunoscut că este gata să aplice în orice moment sancţiuni împotriva Ankarei. Solicitat să comenteze, secretarul trezoreriei, Steve Mnuchin, a declarat că preşedintele l-a autorizat „să paralizeze economia turcă”, ceea ce „putem face în orice moment, la ordinul său”.

„Putem bloca toate tranzacţiile în dolari cu întregul guvern turc”, a precizat el.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult