Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statele Unite vor relua vaccinarea cu serul produs de Johnson&Johnson

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite vor relua vaccinarea cu serul Johnson and Johnson. Administrarea acestui vaccin a fost pusă pe pauză după apariţia unor cazuri de tromboză.

Între timp, în India, situaţia este critică. Acolo, pentru a doua zi, a fost atins un record care dă fiori. rămâne într-o situaţie critică şi a stabilit vineri, pentru a doua zi consecutiv, recordul pe plan mondial la cele mai multe cazuri noi de coronavirus aproape 350 de mii.

O comisie de la Centrul American pentru Prevenirea Bolilor a decis că vaccinul anti-COVID produs de compania Johnson&Johnson poate fi folosit în continuare pentru imunizarea populaţiei.

Directorul CDC, Rochelle Walensky, va lua însă decizia finală.

Oficial CDC: „Voturile sunt 10 "pentru", 4 "împotrivă" şi o abţinere. Moţiunea a trecut. Vaccinul anti-COVID produs de Jannsen este recomandat persoanelor de la 18 ani în sus care fac parte din populaţia Statelor Unite.”

Administrarea acestui ser a fost întreruptă după ce autorităţile medicale au identificat 15 cazuri neobişnuite de tromboză. Trei persoane și-au pierdut viața. Doctorii au ajuns însă la concluzia că beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Aceeaşi instituție de peste Ocean a recomandat vineri femeilor însărcinate să nu dea înapoi atunci când este vorba de vaccinare - după ce un studiu pe această temă a apărut în presa de specialitate din Statele Unite.

Rochelle Walensky, directorul CDC: „Nu au fost observate motive de îngrijorare la persoanele vaccinate în trimestrul al treilea (al sarcinii) sau temeri pentru siguranţa copiilor lor. Astfel, CDC recomandă populaţiei să se vaccineze împotriva COVID."

EMA recomandă și rapelul cu AstraZeneca  

 

Pe de altă parte, Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat vineri că persoanele care au primit o doză din vaccinul AstraZeneca ar trebui să o primească şi pe a doua.

Noel Wathion, director adjunct EMA: „Concluzia noastră intermediară este că, în ansamblu, datele arată că beneficiile vaccinării au crescut odată cu vârsta (pacienţilor) şi cu nivelul tot mai ridicat al infecţiilor în comunitate."

India a înregistrat vineri un nou record de cazuri de infectare  

 

Între timp, toţi ochii sunt aţintiţi spre India - ţară care a înregistrat vineri cel mai mare număr zilnic de noi cazuri de infectare - aproape 333 de mii - un record la nivel mondial. Companiile farmaceutice monitorizează situaţia şi verifică tulpina de SARS-COV2 apărută acolo.

Albert Bourla, CEO Pfizer: „Sunt optimist că vom putea controla (mutaţia), dar ceea ce mă linişteşte e faptul că am pus la punct un proces prin care, dacă o variantă devine periculoasă, ar trebui să avem un vaccin nou în 100 de zile."

Spitalele de acolo cer ajutor de la Guvern pe toate căile, inclusiv prin apeluri pe rețelele sociale. Un politician internat cu COVID a transmis un mesaj disperat.

Saurabh Bharadwaj, politician: „Mulți sunt dependenți de oxigen și, fără oxigen, acești oameni vor muri cum moare peștele în absența apei."

Premierul a avut vineri întrevederi de urgență cu principalii miniștri din cele mai afectate state indiene și cu responsabili ai unităților industriale unde se produce oxigen. Asta după ce Înalta Curte de Justiție a cerut imperios guvernului central un plan național pentru creșterea rezervelor de oxigen, de medicamente și vaccinuri.

Sunt mai multe cauzele pentru care India a ajuns aici. Protocoalele sanitare, oricum nu foarte stricte, sunt ignorate. Și doar pe ici, pe colo se aplică măsura ce prevede obligativitatea purtării măstii de protecție. În condițiile în care aglomerările sunt permanente. Milioane de oameni au participat la un festival hindus care a culminat zilele trecute cu scufundări colective în fluviul Gange.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult