Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statele membre NATO fac eforturi pentru accelerarea producției de muniții absolut necesare Ucrainei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele NATO se confruntă cu o lipsă acută de muniții absolut necesare Ucrainei. Se fac eforturi pentru accelerarea producției, în condițiile în care nicio țară nu-și asumă riscul de a intra în rezervele de urgență.

Între timp, Kievul anunță că a respins atacurile lansate de ruși asupra portului Odesa, vital pentru acordul privind exportul de cereale ucrainene anulat de Moscova.

Mai multe explozii au zguduit azi-noapte orașul-port Odesa. Au fost șase rachete Kalibr, lansate de ruşi din Marea Neagră. Toate ar fi fost doborâte de antiaeriana Ucrainei.

Şi totuşi, unele bucăți din proiectilele neutralizate au căzut peste o zonă rezidenţială, un bărbat fiind rănit în locuința sa. Au fost avarii minore şi la instalațiile din port. Ruşii prezintă însă altfel situaţia.

Igor Konashenkov, purtător cuvânt Ministerul rus Apărării: ”Forțele Armate ale Rusiei au lansat un atac de răzbunare cu arme maritime de înaltă precizie asupra instalațiilor în care erau planificate acte teroriste, împotriva Rusiei, cu ajutorul unor ambarcațiuni cu motor fără pilot. Totodată am lovit și un șantier naval de lângă Odesa, unde erau fabricate astfel de ambarcațiuni. În plus, în zona Nicolaev și Odesa, au fost distruse instalații de depozitare a combustibilului cu un volum total de aproximativ 70 de mii de tone, de unde erau aprovizionate cu echipamentele militare ale forțelor Armate ucrainene”.

Atacul rusesc a survenit la o zi după lovirea cu drone maritime de suprafaţa a podului Kerci, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală. Moscova a calificat atacul drept act terorist.

Vladimir Putin: ”Această crimă nu are niciun sens din punct de vedere militar, nu are niciun scop, pentru că podul nu a mai fost folosit pentru transporturi militare de mult timp. Bineînțeles, va veni un răspuns din partea Rusiei. ”

Încă de luni, Kremlinul a pus capăt acordului pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, mediat anul trecut de Turcia. Kievul ar vrea totuşi să continue cursele.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Inițiativa privind transportul de cereale pe Marea Negră poate și trebuie să funcționeze mai departe, dacă nu se poate cu Rusia, atunci fără Rusia. Ucraina, ONU şi Turcia pot securiza împreună coridorul navelor cu cererale şi inspecţia vaselor”.

Dmitri Peskov, purător de cuvânt Kremlin: ”Vorbim despre o zonă care se află lângă frontul de luptă, iar fără garanții adecvate de securitate sunt anumite riscuri. Dacă vor să continue fără Rusia ar trebui să ia în considerare și riscurile. Nu știm dacă vreo țară ar putea fi pregătită să-și asume asta”.

Condamnări ale deciziei ruse au venit din toate colţurile lumii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult