Starea de sănătate a Marinikăi Tepic, lidera opoziției din Serbia, de etnie română, se înrăutăţeşte
Aceştia au constatat o deteriorare a stării sale de sănătate, după nouă zile de când nu mănâncă, relatează Reuters.
Alianţa de opoziţie Serbia împotriva Violenţei, care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale de la începutul acestei luni, a acuzat Partidul Progresist Sârb (SNS), partid populist aflat la putere, de fraudă electorală pe scară largă, ceea ce autorităţile neagă.
Marinika Tepic, care a intrat în greva foamei împreună cu cinci colegi în urma votului, face de două ori pe zi perfuzii intravenoase în urma deteriorării stării sale de sănătate, constatate luni.
Într-un interviu, ea a declarat pentru Reuters că aştepta marţi o echipă de medici, dar că intenţionează să respingă orice recomandare medicală în sensul de a pune capăt protestului său.
„Probabil că îmi vor cere să opresc greva foamei, dar le voi cere să ajute ca această luptă să continue", a declarat Tepic. "Aceasta este lupta pentru libertatea noastră", a punctat ea.
Greviştii foamei stau în interiorul biroului Comisiei Electorale de Stat, o clădire din centrul Belgradului care a găzduit cândva Parlamentul.
Vorbind despre propriii săi copii, Tepic a izbucnit în lacrimi. "Le spun că într-o zi nu le va mai fi ruşine", a spus ea. "Trebuie să asigurăm o ţară mai bună pentru copiii noştri", explică ea.
Tepic a acuzat autorităţile că au inclus persoane decedate pe listele electorale şi că au adus alegători din Bosnia şi Kosovo.
„Solicităm o misiune internaţională care să efectueze o revizuire a întregului proces electoral", a declarat ea. "Vrem ca alegerile să fie anulate şi să se organizeze altele noi în 5-6 luni, dar în condiţii mai bune", arată Marinika Tepic.
SNS a obţinut 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale de Stat. Alianţa de opoziţie Serbia împotriva Violenţei s-a clasat pe locul al doilea, cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia pe locul al treilea, cu 6,56%.
Lunea trecută, o misiune internaţională de monitorizare a alegerilor a declarat că partidul de guvernământ a obţinut un avantaj incorect prin părtinire mediatică, influenţa necorespunzătoare a preşedintelui Aleksandar Vucic şi nereguli la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi.
Serbia Împotriva Violenţei a organizat proteste zilnice în faţa Comisiei Electorale pentru a contesta rezultatele alegerilor. Duminică seara, protestul a devenit violent, iar 38 de persoane au fost reţinute de poliţie.
„Plângerile referitoare la neregulile electorale trebuie să fie investigate şi abordate în mod corespunzător", a declarat marţi Comisia Europeană într-un comunicat. "În timp ce dreptul la demonstraţii paşnice trebuie respectat, violenţa nu este o soluţie şi este inacceptabilă; acţiunea poliţiei trebuie să fie proporţională şi să respecte drepturile fundamentale în cadrul statului de drept. UE îndeamnă la calm şi dialog", a transmis Bruxelles-ul, Serbia fiind în proces de negociere a aderării sale la Uniunea Europeană.
Marinika Tepic (născută Ciobanu) are 49 de ani şi este fostă jurnalistă. Născută într-o familie de etnici români din Pancevo, Tepić a absolvit Universitatea din Belgrad în 1995. Ea a lucrat mai întâi ca învăţătoare, iar mai târziu ca jurnalistă la Radio 021, Danas şi Libertatea. Tepić a intrat în politică în 2008 şi a devenit o figură proeminentă în opoziţia faţă de preşedintele Aleksandar Vucic şi faţă de Partidul Progresist Sârb (SNS) al acestuia.