Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Stare de urgență în Kazahstan. Mulţimea a luat cu asalt și a incendiat clădiri guvernamentale

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Kazahstan s-a decretat stare de urgenţă, după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la carburanţi par să se fi transformat într-o adevărată revoluție.

Mulţimea a luat cu asalt și a incendiat clădiri guvernamentale, iar potrivit presei locale cel puțin 8 membri ai forțelor de securitate și ai armatei au fost uciși, iar alte câteva sute au fost răniți.

După ce protestatarii au incendiat palatul prezidenţial şi au ocupat principalul aeroport al ţării, preşedintele a dat ordin să fie tăiat internetul.

De asemenea, președintele a cerut ajutor de la Moscova și aliații săi, dând vina pe ceea ce el numește - "un grup de teroriști" pregătiți în străinătate pentru a pune la cale revoltele.

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului: „Mulțimile teroriste sunt în esență internaționale. Ei au urmat o pregătire serioasă în străinătate, iar atacul lor asupra Kazahstanului poate fi și trebuie privit ca un act de agresiune."

Citește și
vladimir putin
Rusia, despre criza din Kazahstan: "Urmărim îndeaproape evenimentele”

Și în timp ce autoritățile amenință cu un răspuns dur împotriva protestelor, Occidentul și Statele Unite le cer să dea dovadă de reținere.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU: „Cred că este foarte important ca toți cei implicați în aceste evenimente să-și exercite reținerea, să se abțină de la violență și să promoveze dialogul în abordarea tuturor problemelor relevante."

Mai mult, oficialii de la Casa Albă critică dur zvonurile venite din partea Moscovei, potrivit cărora Statele Unite ar avea o legătură cu aceste proteste.

Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: „Există câteva afirmații nebunești ale Rusiei cu privire la faptul că SUA se află în spatele acestui lucru. Permiteți-mi cu această ocazie să transmit că este absolut fals și clar totul face parte din manualul standard de dezinformare rusesc pe care l-am văzut de nenumărate ori în ultimii ani."

Protestele au început duminică, inițial în vestul Kazahstanului, după ce prețul gazului petrolier lichefiat s-a dublat peste noapte, în condițiile în care majoritatea localnicilor și-au adaptat mașinile pentru a folosi GPL în loc de benzină, pe care nu și-o mai permiteau. După intensificarea violențelor guvernul și-a dat demisia, dar revolta a continuat, iar sute de persoane au fost arestate. Protestele publice sunt ilegale în Kazahstan, ţara cu cea mai mare economie din Asia Centrală. Manifestațiile pașnice au loc foarte rar, și doar cu aprobarea autorităților din fosta republică sovietice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult