Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Stare de urgență în Islanda. O serie de cutremure au ridicat temerile privind o erupție vulcanică

Islanda a declarat stare de urgență după ce o serie de cutremure au ridicat temerile privind o erupție vulcanică.  

Autoritățile au ordonat evacuarea a mii de persoane care locuiesc în orașul Grindavík din sud-vestul țării, ca măsură de precauție, scrie BBC.

Biroul meteorologic islandez (IMO) a declarat că se teme că o cantitate mare de magmă, rocă topită, se răspândește în subteran și ar putea ieși la suprafață.

Mii de cutremure au fost înregistrate în ultimele săptămâni în jurul vulcanului Fagradalsfjall din apropiere.

Acestea au fost concentrate în Peninsula Reykjanes din Islanda, care a rămas inactivă la activitatea vulcanică timp de 800 de ani înainte de o erupție din 2021.

Citește și
sat feroe
Satul în care locuiesc doar opt persoane, dar care are sute de vizitatori pe zi. Ce îi atrage pe turiști

Joi, creșterea activității seismice în zonă a determinat închiderea punctului de reper Blue Lagoon din apropiere. Mai mult de 20.000 de cutremure au fost înregistrate în sud-vestul Islandei de la sfârșitul lunii octombrie.

Agenția de Protecție Civilă din Islanda a declarat că decizia de evacuare a venit după ce OMI nu a putut exclude că un „tunel de magmă care se formează în prezent ar putea ajunge la Grindavík”.

Într-o declarație de vineri, agenția a spus că oamenii trebuie să părăsească orașul, dar a subliniat, de asemenea, că nu este vorba de o „evacuare de urgență”, cerându-le „să rămână calmi, deoarece avem o perioadă bună de timp pentru a reacționa”.

„Nu există niciun pericol iminent, evacuarea este în primul rând preventivă, scopul principal fiind siguranța tuturor locuitorilor din Grindavík”, a adăugat agenția.

Toate drumurile de acces în acest oraș de aproximativ 4.000 de locuitori sunt închise, în afara situațiilor de urgență, pentru a se asigura că traficul poate intra și ieși.

Într-o declarație de vineri, OMI a precizat că „au avut loc schimbări semnificative în activitatea seismică”, cutremurele deplasându-se spre Grindavík în cursul zilei.

Acesta a adăugat că magma s-a extins probabil sub oraș și că „nu se poate determina cu exactitate” dacă și unde ar putea ieși la suprafață.

„Cantitatea de magmă implicată este semnificativ mai mare decât cea care a fost observată în cele mai mari intruziuni de magmă asociate cu erupțiile de la Fagradalsfjall”, a precizat OMI.

Islanda este una dintre cele mai active regiuni din lume din punct de vedere geografic, cu aproximativ 30 de situri vulcanice active.

Erupțiile vulcanice au loc atunci când magma, care este mai ușoară decât roca solidă din jurul său, se ridică la suprafața pământului din adâncurile acestuia.

În luna iulie, Litli-Hrutur, sau Micul Berbec, a erupt în zona Fagradalsfjall, atrăgând turiștii la locul unde se află „cel mai nou vulcan bebeluș din lume”.

Situl a fost inactiv timp de opt secole, până la erupțiile din 2021, 2022 și 2023.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult